Bibliografie van Marc-Antoine Boidin
• De Oorlog van de Sambers: Maxime & Constance
• De Oorlog van de Sambers: Werner & Charlotte
• Kérioth
Bibliografie van Pascal Bertho
• Kérioth
ENDURANCE 


Marc-Antoine Boidin + Pascal Bertho • Silvester
136 p. (HC)
IJskoude hel

Vond je het de laatste maanden wat frisjes en vervloekte je de sneeuw na de zoveelste schuiver? Ernest Shackleton en zijn mannen zouden je vierkant in het gezicht uitgelachen hebben. Want de ijskoude hel die zij meemaakten en bovenal overleefden, tart elke verbeelding.

De Ier Ernest Shackleton was uit op een plaatsje in de geschiedenisboeken. Als eerste de geografische zuidpool bereiken zou niet meer lukken, want Roald Amundsen deed dit al in 1911. Maar het Antarctische continent helemaal oversteken, dit had nog niemand gedaan. Toen het schip de Endurance in augustus 1914 de haven van Plymouth verliet, kon Shackleton niet vermoeden dat het een historische reis zou worden om andere redenen dan hij had gedroomd. In januari 1915 raakte zijn schip in de Weddellzee vast in het pakijs. Tien maanden later verloor de Endurance de strijd tegen het ijs en begon water te maken. Shackleton gaf het bevel het schip te verlaten. Het begin van een verschrikkelijke overlevingstocht in extreme omstandigheden...

Over de legendarische Endurance-expeditie zijn al tientallen boeken geschreven — zelfs eentje voor managers die heel wat zouden kunnen leren van het leiderschap van Shackleton — en enkele jaren geleden verfilmde Charles Sturridge het avontuur met Kenneth Branagh in de hoofdrol. Het is daarom wat vreemd dat deze tot de verbeelding sprekende reis voor zover we weten nog nooit het onderwerp was van een strip. Scenarist Pascal Bertho (Kérioth, Zeven Piraten) documenteerde zich goed met als resultaat een boeiende avonturenstrip. Al had hij beter wat minder bladzijden besteed aan de voorbereidingen van de expeditie want hier en daar gaat hij wat te snel over enkele dramatische gebeurtenissen zoals het doodschieten van de honden. Ook de dialogen klinken niet altijd even ‘naturel’. Of wanneer was het de laatste keer dat jullie de uitdrukking "ledigheid is fnuikend" in de mond namen?

Het zou fantastisch geweest zijn mocht Christophe Blain de tekeningen verzorgd hebben, maar Marc-Antoine Boidin brengt het er ook lang niet slecht van af. Boidin, die samen met Bertho Kérioth op zijn kerfstok heeft staan en zal instaan voor de tekeningen van de tweede cyclus van De Oorlog van de Sambers, is erin geslaagd de harde omstandigheden waarin de expeditieleden trachten te overleven overtuigend in beeld te brengen. Kijk maar naar de van ontberingen getekende tronies van de schipbreukelingen. Ondanks de vele personages is het nooit onduidelijk wie wie is, en dat is ook een prestatie. De sublieme ‘polaire’ inkleuring is de kers op de taart.

Op enkele foutjes na — Winston Churchill was bijvoorbeeld in die periode geen eerste minister, maar minister van Marine — is deze strip historisch juist. Alleen is het jammer van die slecht geschreven en niet geheel correcte tekstjes over Roald Amundsen, Robert Falcon Scott en Ernest Shackleton aan het begin van het album. Ook is het vreemd dat de expeditie van Shackleton maar eenzijdig is belicht. Pascal Bertho maakt zelfs geen allusie op het tweede schip van de expeditie dat zich aan de andere kant van Antarctica bevond. Dit tweede team moest voedselvoorraden aanleggen waarvan de transcontinentale groep van Shackleton zou kunnen profiteren tijdens hun oversteek. Ook daar ging er veel mis. Misschien een idee voor een volgende strip?

> JEROEN FRANçOIS — januari 2010