Bibliografie van Midam
• Game Over
• Game Over
KID PADDLE 12
Panik Room


Midam • Ballon Comics
48 p. (SC)
Kid Flater

Op de laatste pagina van de nieuwe Kid Paddle waagt men zich aan een boude vergelijking. Auteur Midam, né Michel Ledent, blijkt immers net als twee andere notoire stripgrootheden — Hergé en André Franquin — geboren te zijn in Elsene (ons goeie ouwe WWW zei ons dat het eerder Etterbeek was, maar je gaat als goeie fan vandaag nog checken aan welke kant van de straat het moederhuis precies stond).

Wij konden de parallel met Franquin en Guust Flater, met een beetje goede wil en na een paar Duvels, gerust verder trekken. We zouden Kid Paddle (na een volledige bak Duvel) zelfs een hedendaagse versie van Guust Flater durven noemen. Lees even mee en knik instemmend... De kenmerkende groene trui en rattekapsel liggen in de wasmand ten voordele van een oranje shirtje en een fluogroen klakske uit de soldenbak. De nutteloze uitvindingen worden deze keer gedaan door Big Bang. Slapen werd videospelletjes spelen. Vondelaar heeft ros haar en luistert naar de naam Carole (al kan de uitbater van de speelhal, Mirador, er ook voor doorgaan). De (ondanks alles liefhebbende) vader, die schippert tussen het wanhopig proberen veranderen en het deemoedig aanvaarden van Kids slechte gewoontes, is een waardig vervanger van Kwabbernoot en Pruimpit. Zelfs de running gag met de contracten van Demesmaeker is aanwezig, zij het in de gedaante van een bioscoopticket voor obscure B-horrorfilms met spitsvondige titel.



Dennis Nowé, Vlaams komiek en puntdichter, leerde ons onlangs dat de grens tussen hilarisch en flauw flinterdun is. En de verhouding hilarisch-flauw is ook het aspect waar de parallel tussen Kid en Guust ophoudt. Waar de enkele mindere gags bij Franquin verdwenen in de vijver van geniale vondsten, doen bij Midam de vier à vijf straffe moppen de flauwiteiten vergeten. Dat is echter geen oneer. Bij minstens twee gags (de TNT/DDT-vergissing en de zoutverzinsels) moesten wij nog altijd zo hard bulderen van het lachen dat onze buurman doodongerust telefoneerde naar het seismologisch centrum. De rest is aangename en typisch zaterdagse ontspanning die ons de werkweek doet vergeten. En de introductie van de vamp met het lange blonde haar (toch een meer interessante love intrest dan Max) heeft potentieel om — net als de oma van Kleine Robbe onlangs — een frisse wind door de serie te laten waaien. Kid Paddle zit daarom nog altijd moeiteloos boven het algemeen gemiddelde van de actuele gagstrips en we kijken dan ook met plezier vooruit naar de special die volgende maand verschijnt. Het thema, griezelmonsters uit ons collectieve geheugen (denk aan Dracula, Frankenstein en Anne De Baetzelier), zal ongetwijfeld weer de allervettigste (en dus allerbeste) Midam bovenhalen.

> PETER D'HERDT — oktober 2011