Bibliografie van Vincent
• Albatros
• Chimère(s) 1887
Bibliografie van Jean-Blaise Djian
• De Grote Dode
• De Kampioenen van Albion
• De Vier van Baker Street
• Julia Von Kleist
DE MINDERBROEDERSSCHOOL 1
Dorpsgeheimen


Vincent + Jean-Blaise Djian • Daedalus
56 p. (HC)
Back to the Future meets Les Misérables

Vergelijkingen met de strips van Régis Loisel hebben we al vaker gemaakt elke keer we het over Vincent hebben. De koppen, de expressies, de tekenstijl, de kadrage tot zelfs de doordachte plaatsing van de tekstballonnen, Vincent kent zijn voorbeeldauteur door en door. Dat vinden we geeneens erg. Je kopieert als auteur maar beter van een genie dan van een middelmatig tekenaar. Aleen vinden we dat Vincent er weinig aan toevoegt. Hopelijk evolueert hij steeds verder tot hij een eigen stempel kan drukken op de vele strips die hij nog moge maken.

Vreemd genoeg deed ook het verhaal van De Minderbroedersschool enkele belletjes rinkelen. OP z'n eigenaardigst samengevat is dit een soort crossover van Back to the Future en Les Misérables. In 1852 keert Honoré met zijn bazige echtgenote Camille terug naar de minderbroedersschool op een Bretoens eiland waar de twee als kind school liepen.Voor Honoré wordt het een confrontatie met zijn verleden toen hij eigenlijk op slag verliefd was op Emma. Lerares Hortense ziet hun terugkeer minder zitten. Ze vreest voor de sluiting van haar school door toedoen van rijkeluiskind Camille. Bovendien delen zij en haar collega Louis een geheim waar de politie geen lucht mag van krijgen. Maar hoezo zou de poltitie op het eiland iets uit te vissen hebben? Wel, Hortense wil hoogte krijgen van het verleden en doet een beroep op magie. Zo bekwaam is ze daar niet in want door een fout treffen de jonge Honoré en de oude elkaar. De jonge versie kan maar niet begrijpen waarom zijn oudere versie getrouwd is met een vrouw die hij als kind niet kan uitstaan. Hij slaat haar neer en het komt tot een onderzoek.

Los van de vergelijkingen die we hierboven al maakten, blijft De Minderbroedersschool hoe dan ook overeind als een boeiende vertelling in een mooie, sfeervolle Bretoense setting waar magie ook in andere verhalen nooit ver weg is.

> DAVID STEENHUYSE — november 2009