Bibliografie van Naoki Urasawa
• 20th Century Boys
• Pluto
• Pluto
MONSTER 16
Welkom Thuis


Naoki Urasawa • Kana (Big Kana)
240 p. (SC)
Het einde nadert

Met dit zestiende deel van Monster zijn we inmiddels gewend om achterin de pocket te beginnen. Zo lezen we de manga immers in de oorspronkelijke leesrichting. En daar treffen we gelijk een handig chronologisch overzicht van personages en gebeurtenissen. Zeker nuttig want ondertussen hebben heel wat personages dokter Tenma's pad gekruist op zoek naar de mysterieuze Johann. In het verhaal zijn we via Praag weer terug in Duitsland terechtgekomen en het lijkt er steeds meer op dat een extreemrechtse organisatie achter de creatie van het monster Johann zit. Maar is Johann wel het eigenlijke monster? Hoe het echt zit, zullen we binnenkort kunnen lezen want de serie loopt met nog twee delen te gaan, op zijn einde.

Naoki Urasawa is een groot verteller en het is indrukwekkend hoe hij ook dit verhaal, ondanks de omvang van in totaal achttien delen, klein weet te houden. Er is geen sprake van onnodige verhaallijnen, elke gebeurtenis heeft een functie en de personages hebben steeds een duidelijke rol terwijl de onderlinge relaties steeds realistisch en functioneel zijn. Dat klinkt misschien wat saai, maar niets is minder waar. Urasawa is een meester in het opbouwen van de spanning.

Het snelle uitgeeftempo van uitgeverij Kana voor deze reeks is zeer lovenswaardig. Ook voor de prijs hoef je deze uitstekende manga niet links te laten liggen. Als je nog niet aan Monster bent begonnen, aarzel niet en kijk met ons uit naar het einde van deze zinderende thriller.

> JEROEN VERMEIJ — augustus 2009