Bibliografie van Barly Baruti
• Eva K.
• Mandrill
MEVROUW LIVINGSTONE 
Congo, De Groote Oorlog


Barly Baruti + Christophe Cassiau-Haurie • GlĂ©nat
112 p. (HC)
Mrs Livingstone, I presume?

De Belgische luitenant Mercier krijgt de opdracht om het Duitse pantserschip Graf von Götzen tot zinken te brengen. Inzet is de controle over het immense Tanganyikameer in Midden-Afrika waar zowel Duitse, Engelse als Belgische troepen aanspraak op maken. In zijn missie wordt Mercier bijgestaan door een halfbloed die beweert dat hij de zoon is van de wereldberoemde ontdekkingsreiziger David Livingstone (1813-1873). Als eerbetoon aan zijn vermeende vader loopt hij ook steeds in een kilt rond. Die rare kronkel levert hem de bijnaam Mevrouw Livingstone op. Gaandeweg krijgen beide mannen meer en meer sympathie voor elkaar. Mercier smokkelt zijn kompaan zelfs een blanke drankgelegenheid binnen, iets wat in de tijd zeker geen alledaags feit was!

Het Afrikaanse luik van de Eerste Wereldoorlog wordt nogal onderbelicht in de meeste publicaties en het was best confronterend om te zien dat ook het zwarte continent niet gespaard is gebleven van de oorlogsgruwel. Het grootste deel van het verhaal is trouwens historisch correct, alleen in verband met de beide hoofdpersonages heeft Afrikakenner Christophe Cassiau-Haurie zich wat dichterlijke vrijheden veroorloofd. Leuk weetje: het schip is na de oorlog terug opgevist en fungeert — onder de naam Liemba weliswaar — nog altijd als ferry in de oostelijke helft van het Tanganyikameer.

Toch is het vooral de in België residerende Congolese tekenaar Barly Baruti die met het gros van de aandacht gaat lopen. Hij is natuurlijk de uitgelezen figuur om deze woelige periode uit zijn thuisland aan het tekenpapier toe te vertrouwen. Het promopraatje bij dit album noemt hem al de nieuwe Hermann en daar is wel iets voor te zeggen.

Tot 19 oktober loopt er trouwens nog een expo over het album in het Belgisch Stripmuseum in Brussel. Op hun website spreekt men vol lof over de strip en het dossier met historische achtergrondinformatie. Dit extraatje zal je jammer genoeg in deze Nederlandstalige editie niet terugvinden.

> MARIO STABEL — september 2014