Bibliografie van Thomas Du Caju
• De Kiekeboes
• Guust: Gefeliciflaterd!
• Kiekeboe (assistentie)
• Little England
• Sabbatini
Bibliografie van Jean-Claude Van Rijckeghem
• Little England
BETTY & DODGE 2
Crash in Qu├ębec


Thomas Du Caju + Jean-Claude Van Rijckeghem/Pat Van Beirs • Standaard Uitgeverij
40 p. (HC & SC)
Een periodestrip, een formulestrip, een erg goeie strip, een aanrader

Betty & Dodge is een periodestrip. Het verhaal speelt zich af in 1937 met de Tweede Wereldoorlog die aan de voordeur staat. De auteurs hebben zich ter dege gedocumenteerd om deze woelige periode te reconstrueren. Tekenaar Thomas Du Caju leeft zich uit in de details om wagens, vliegtuigen, interieurs, kostuums en decors te tekenen alsof hij het allemaal voor zijn neus heeft staan. Alles komt heel geloofwaardig over.

Betty & Dodge is een formulestrip. En daar is niets mis mee als je kan jongleren met alle voorgeschreven elementen die een verhaal doen aanslaan. Actie, avontuur en spanning worden in afgemeten dosissen geserveerd met geen enkel overgangetje dat verveelt. De hoofdpersonages (zij: een koppig dametje uit de Britse high society, hij: een berooide Amerikaanse persfotograaf) kunnen elkaar niet uitstaan, maar toch hangt er een amoureuze spanning tussen hen die vooralsnog niet in vonken en vuur is uitgedraaid. Ze zijn willens nillens op elkaar aangewezen in hun zoektocht naar Betty's natuurlijke vader die in Québec zou huizen. Duitse spionnen zijn eveneens op zoek naar de atoomgeleerde.

Betty & Dodge is een erg goeie strip. Van alle nieuwe reeksen die Standaard Uitgeverij de voorbije jaren lanceerde, zat deze al meteen goed vanaf het eerste deel. Je krijgt waar voor je geld. Ook de hardcover met acht pagina's extra is geen overbodige luxeaankoop. Daarin staan bijkomende gegevens die je als een epiloog annex vooruitblik kan zien. Je komt te weten wat er met de foto's van Dodge is gebeurd nadat hij een onvrijwillige duik in ijskoud water maakte. Er staat een interview in met de gevangen genomen chefkok Georges Blanche en met de Inuït Petit Fusil die het leven van Betty redde. Een alternatieve cover voor dit tweede deel en een vooruitblik naar het volgende album, Gijzeling in Kent, maakt het plaatje compleet.

Betty & Dodge is een aanrader.

> DAVID STEENHUYSE — juni 2009