BONE 2
De Grote Koeienrace


Jeff Smith • Silvester
144 p. (HC)
Kwalitatief sterk en consistent

Langzaam maar zeker nadert de gebeurtenis van het jaar voor de inwoners van Barrelhaven en omstreken... de grote koeienrace. Dit jaar belooft alvast speciaal te zijn. Er zijn mensen die geloven dat oma Ben niet meer de benen van weleer heeft en vergokken al hun bezittingen op een geheimzinnige onbekende koe die liever ongezien wenst te blijven. Achter de coulissen tracht Phoney Bone aan de touwtjes te trekken. Hij en zijn niet bijster slimme neef, Smiley, zijn bezig de boel deftig te belazeren. En Fone Bone? Die leeft op een roze wolk. Hij is smoorverliefd op de knappe Thorn. Stille waters hebben diepe gronden... Het quasi idyllische leventje van Thorn en de Bones wordt overschaduwd door de aanwezigheid van bloeddorstige rattenbeesten die vanachter elke steen hun kans afwachten om toe te slaan.

Bone straalt onschuld uit. Een landelijk leventje ver weg van de drukte van onze samenleving. Bone is dan ook een vlucht uit ons razenddrukke, alledaagse bestaan. Toch kent deze parallelle wereld zijn eigen gevaren. Achter de mooie Thorn schuilt een groot mysterie. Niet enkel heeft ze een draak als engelbewaarder, een bende rattenbeesten en hun meester zijn uit op haar vel, en dat van de Bones. Oma Ben weet er meer van, maar lost voorlopig niets.

De schijnbare eenvoud van deze wereld, gecombineerd met een stevige portie geheimzinnigheid en de grappen en grollen van de drie Bones werkt wonderwel en dit voor de volle 144 pagina's. Het comicformaat zorgt voor een andere leesdimensie dan we gewend zijn. Korte hoofdstukken van een twintigtal pagina's en een pak minder hokjes verhogen de leessnelheid aanzienlijk. Doordat het verhaal in totaal negen delen zal beslaan, hebben formaat noch aantal vakjes een impact op de kwaliteit van het geheel. Het tekenwerk van Jeff Smith doet in de verte wel wat denken aan dat van de jonge Steven Dupré (Sarah en Robin, Wolf). Kwalitatief sterk en consistent dus. De inkleuring is subtiel en eerder ongesatureerd, wat onze vermoeide ogen erg op prijs stellen. Comicfanaten dragen Jeff Smith op handen. Deze Nederlandstalige uitgave van uitgeverij Silvester bevestigt hun gelijk... Bone is jong, verfrissend en groots tegelijk. Wederom een mooie keuze van Silvester.

> JACKY CORNELIS — maart 2009