Bibliografie van Lectrr
• Guust: Gefeliciflaterd!
• Hara Kiwi
• Red Rider
• Wormtroopers
LARS! 1
Attacks


Lectrr • Silvester
48 p. (SC)
Vijs los

Goeie cartoonisten hebben een vijs los. Lectrr mankeert er beslist een. Zijn cartoons doen al jaren de ronde via e-mail en zijn Hara Kiwi-bundelingen vinden hun weg naar hun publiek. Jeroom mag dan wel vinden dat Lectrr zijn tekenstijl heeft gepikt uit zijn begindagen, maar Jeroom moet niet te veel noten op zijn zang nemen met zijn gesampelde en bij elkaar gephotoshopte grappen van nu.

Voor Lectrr is een strookjesstrip van gemiddeld drie plaatjes nieuw. Ondanks een dikwijls voorspelbare of conventionele uitwerking van voor de hand liggende grappen over een hond en zijn naar een vrouw zoekende loserbaasje Boris weet hij vaak zijn sterkte (en net zo goed zijn vunzigheid) uit zijn cartoons te handhaven. De pointes leiden bij ons niet tot lachen, gieren of brullen, maar flauw zijn ze over het algemeen zeker niet. De bundel had voor ons wel wat dikker gemogen dan de nu 48 pagina's met drie strookjes per pagina. Door de selectie hebben we nog te veel de indruk dat Lars een nevenpersonage is naast Boris waar Lectrr op de duur meer grappen rond verzint. Het is eigen aan een strookjesstripreeks waarbij de betere nevenpersonages een eigen leven leiden. Ook hier volgt Lectrr — die overigens een hondenfobie heeft — volgzaam de wetmatigheden van het genre.

In Nederland ben je iemand als je in een krant je cartoons of strookjes kan publiceren. Dat wil niet per se gelijk lukken bij Vlamingen die toch nog liever een avonturenstrip kopen dan een cartoonbundel. Tekenaar Jean-Marc Van Tol bijvoorbeeld begrijpt maar niet waarom Fokke & Sukke niet wil aanslaan bij ons. "Omdat het niet grappig is!", zouden we willen brullen, maar daar zijn we te aardig voor. Lectrr is wel een grapjas. Bovendien zijn z'n grappen veel minder afhankelijk van de actualiteit van de dag. Een publicatie in album lang na de feiten is daardoor meer terecht. Een tweede Lars!-bundel komt er nog wel. Daarna hangt het af van de voorpublicatie van de strip. In deze donkere dagen is dat geen certitude en kan elk moment de strip worden stopgezet in de kranten waarin Lars! verschijnt.

> DAVID STEENHUYSE — februari 2009