GEHEIMEN - SAMSARA 2
Michel Faure + Frank Giroud • Dupuis (Impressie(s)) 80 p. (HC)
|
|
De ononderbroken zielsverhuizing |
|
India... een mystiek land. Een land dat dan ook veel stripmakers heeft geïnspireerd. Denk bijvoorbeeld aan India Dreams van het echtpaar Charles of aan recente reeksen als Mandalay en Empire. Maar ook oude meesters tapten uit dit vaatje zoals Hergé in Kuifje of Paul Cuvelier in Corentin. En altijd zijn er de weerkerende clichés: opstanden, Britse arrogantie, vervallen tempels, fabelachtige schatten en een hoop gevaarlijk ongedierte. Genoeg kenmerken voor een sfeervol verhaal.
Frank Giroud heeft goed begrepen dat die clichés op zich niet voldoende zijn voor een goed verhaal. Ook in deze vierde subreeks in de serie Geheimen zorgt hij voor een verhaal dat draait om een groot, met een taboe omgeven familiegeheim. In het eerste deel van dit tweeluik maakten we kennis met Elizabeth Griffith. Zij is een vrijgevochten dame die in het Manchester van 1885 probeert arbeidskinderen les te geven. In die tijd natuurlijk not done en het werk wordt haar al snel onmogelijk gemaakt. Haar zuster Charlotte trouwt intussen en vertrekt met haar man naar Kenya en later India. Herbert, de vader van de dames, verzet zich hier hevig tegen en sterft uiteindelijk van opwinding. Dan ontdekt Elizabeth het dramatische verhaal van Herbert en haar overleden moeder Jane in India, dat van een ongelooflijke schattenjacht die eindigde met een hoop doden en de waanzin van haar moeder Jane. Elisabeth weet niet beter dan dat haar moeder bij de geboorte van haar zuster overleden was, maar komt erachter dat ze pas zes jaar geleden stierf. Vol afschuw over de vele leugens besluit ze naar India te reizen om op jacht te gaan naar de schat die haar ouders niet gevonden hebben. Daarmee zou ze haar droom, de school voor arbeidskinderen, kunnen verwezenlijken. De speurtocht heeft echter nogal wat tegenslag en het lijkt of ze de belevenissen van haar ouders opnieuw beleven. Is dit het Samsara? De ononderbroken zielsverhuizing waarbij een mens telkens weer herboren wordt om hetzelfde lijden door te maken tot net nirwana is bereikt? Zijn Elisabeth en Charlotte gedoemd om waanzinnig te worden? Ook deze expeditie kent een dramatisch einde. Het boek kent nog een epiloog van bijna dertig jaar later die weliswaar een geringe toegevoegde waarde heeft.
Samsara is een mooie vertelling met een goed gebruik van de clichés en prachtig geschilderd door Michel Faure (Het Land van Langvergeten, De Zoon van de Arend, De Tien Geboden, De Schilderleraar,...). Giroud heeft zich de afgelopen jaren ontpopt als een van de belangrijkste scenaristen met topreeksen als De Tien Geboden (en de spin-offs), De Expert en Quintett. Een van zijn volgende projecten is een meerdelige reeks waar wel twintig verschillende auteurs aan deelnemen. Het wordt vooral een project waarvan de scenaristen (onder wie Philippe Bonnifay, Pierre Christin, Eric Corbeyran, Pierre Makyo, Valérie Mangin, Matz en Rodolphe), die elk een deel zullen schrijven, de vedettes zullen zijn. |
|
> ERIK HUBRECHSEN — maart 2009 |