Bibliografie van Gil Formosa
• Linkerhanden
• Sergeant-Major Bowen
• Sergeant-Major Bowen
• Stadslegenden
Bibliografie van Frédéric Zumbiehl
• De Avonturen van Buck Danny "Classic"
• Team Rafale
DE AVONTUREN VAN BUCK DANNY 55
Defcon One


Gil Formosa + Frédéric Zumbiehl • Dupuis
48 p. (SC)
Oude coryfeeën

Met dit deel sluiten de auteurs een tweeluik af dat begon met het album Een Schaduw in de Nacht. En zoals het met tweeluiken hoort, moet je zeker ook deel 1 gelezen te hebben of je bent nogal stuurloos tussen alle Raptors, Stealths, Rhino's en andere vliegtuigen. Defcon One (DEFense readiness CONdition) is het hoogste veiligheidsniveau in de USA. Nuclear War imminent is de achterliggende verklaring en tot op vandaag nog niet benut, tenzij in het onderstaand verhaal (en voor zover wij dat weten natuurlijk...).

De kuiperijen van de Yamasaki Cooperation en Lady X hebben dan toch het gewenste resultaat gehad. De verstandhouding tussen China en Japan is net zo onderkoeld als een jetpiloot die enkele uren in het water lag. Om elke mogelijke verzoening uit te sluiten, wil Lady X de Liaoning (het enige vliegdekschip van de Chinezen) tot zinken brengen én tegelijkertijd ook de Ronald Reagan, het schip van onze helden, aanvallen. Extern gegeven hierbij is een tyfoon die vriend en vijand zorgen baart en die ervoor zorgt dat Buck een waanzinnig plan heeft om door hulp van de vliegtuigen het schip te behoeden voor stranding. De eerste aanval van Lady X is slechts gedeeltelijk gelukt en daarom wordt Kaiju (nee, niet de kleinzoon van Jean-Marie Pfaff) in stelling gebracht. Enkel het opsporen en vernietigen van de geheime Stealthbasis kan nu nog soelaas brengen.

Net zoals in het vorige album zit er meer dan voldoende vaart en geloofwaardige spanning in het verhaal, maar eveneens fronsen we onze wenkbrauwen opnieuw diepgaand als er ingezoomd wordt op het clowneske gedrag van Tuckson, zijn (gebrek aan) verleiderstechnieken en de amoureuze 'spanning' tussen Buck Danny en Lady X. Het is precies een contractueel verplicht nummer geworden dat past als een tang op een varken of — om in de sfeer te blijven — als een Boeing 747 op een vliegdekschip. Ofwel moet het geloofwaardiger en grappiger ofwel gaat scenarist Frédéric Zumbiehl beter over op schrappen.

Los daarvan: een pluim voor de tekenaar, scenarist en inkleurster. Dit is een halfuur onvervalst stripplezier met een stel 'oude' coryfeeën.

> JOHAN DECLOEDT — december 2016