Bibliografie van Richard D. Nolane
• 20.000 Eeuwen onder Zee
• Alchemie
• Harry Dickson
• Millennium
• Vliegende Tijgers
• Wunderwaffen
WUNDERWAFFEN STELT VOOR: ZEPPELIN'S WAR 1
De Nachtraiders


Vicenç Villagrasa + Richard D. Nolane • Daedalus
56 p. (HC & SC)
Occult addertje in het gras

Zeppelin's War is een soort spin-off van Wunderwaffen waar wij al gelijk voor gewonnen waren. Maar waar Wunderwaffen zich nog afspeelde in een mogelijke Tweede Wereldoorlog grijpt Zeppelin's War terug naar de Eerste Wereldoorlog. Beide reeksen hebben overigens niets inhoudelijks met elkaar te maken.

Eind 1916 bevinden de strijdende partijen zich in een patstelling. Duitsland is heer en meester over een groot deel van het noorden van Frankrijk. Alleen Parijs biedt nog verzet. Zeppelineskaders worden ingezet om het tij te doen keren. Een van de piloten luistert naar de naam Adolf Hitler. Hij krijgt het aan de stok met zijn bevelhebber Hermann Göring. Bepaalde uitspraken zullen geschiedenisfreaks ten zeerste kunnen bekoren. De brug die ze slaan naar de Tweede Wereldoorlog is een feest van herkenning. Aan Franse zijde is er piloot en luchtvaartheld Georges Guynemer (in Poelkapelle staat een standbeeld te zijner ere) die alsnog in Duitse handen valt. En we vergeten de Russen niet! Raspoetin bemachtigt iets dat de geschiedenis, of toch déze geschiedenis, kan doen keren.

Net zols in Wunderwaffen komt er een occult addertje onder het gras piepen in een anders ontzettend boeiend en actiegedreven verhaal. Dat fantasygedoe had voor ons achterwege mogen blijven want de vertelling over Hitler, Göring en Guynemer in hun Zeppelins of koddige tweedekkers is al zo sterk dat de rest ballast is... tenzij het ons nog kan verrassen in de volgende delen zoals de cliffhanger ons wil doen geloven.

De realistische tekenstijl van Spanjaard Vicenç Villagrasa (voorheen vooral actief voor de comicindustrie met potlood- of inktwerk voor reeksen als Marvel Adventures Spider-Man, Sheena en Star Wars: The Clone Wars) deed ons af en toe denken aan de brutale stijl van Igor Kordey (De Verborgen Geschiedenis). Zijn personages staan er, bovendien excelleert hij in de vele actiescènes met epische luchtgevechten.

Niet alleen Villagrasa is vol gegaan voor een zo overtuigend mogelijk resultaat. Aansluitend krijg je een met voorstudies geïllustreerd dossiertje over de uitvinding van superhelium en het lot van de uitvinder. We heben de naam van de vermelde uitvinder echt moeten googelen om ons ervan te vergewissen of scenarist Richard D. Nolane ons nog steeds in het ootje nam of niet. We laten het aan jou over om daar zelf ook eens aan te twijfelen.

Een beter begin had deze Wunderwaffen-afgeleide zich niet kunnen dromen. Er staat er zo nog een in de steigers: Space Reich.

> DAVID STEENHUYSE — april 2015