Bibliografie van Laurent Vicomte
• Het Land van Langvergeten (deel 1 t/m 4)
SASMIRA 1
De Roep


Laurent Vicomte • GlĂ©nat (Prestige)
72 p. (HC)
Geduld loont

Een ernstige regering, naar het werk zonder files, een witte Kerst, een vervolg op Sasmira. Allemaal zaken waar geen zinnig mens nog in gelooft. En toch, en toch: er is hoop! Want na deze herdruk van het inmiddels tien jaar oude eerste deel, belooft Laurent Vicomte ons in 2009 het vervolg. Als dat geen goed voornemen is!

Vicomte is in 1956 in Normandië geboren. Als negentienjarige publiceert hij wat tekeningen in een plaatselijk dagblad, wat hem bijna dadelijk een plaats bij Robbedoes oplevert. Een paar jaar later ontmoet hij Pierre Makyo en samen fabriceren ze de eerste, onvergetelijke cyclus van Het Land van Langvergeten. De successen volgen elkaar snel op: meer dan één miljoen verkochte exemplaren en een heleboel artistieke onderscheidingen. Die man is gelanceerd denk je dan, maar niets is minder waar. Tegen alle verwachtingen in weigert Vicomte een vervolg van Het Land van Langvergeten te maken en geeft de fakkel door aan Eric Herenguel. Inmiddels is de reeks in het Frans afgelopen na zestien delen, verdeeld over vier cyclussen getekend door vier tekenaars. Ondertussen werkt Vicomte nog uitsluitend aan Sasmira, een verhaal waarvan hij al jaren droomt. Het eerste deel volgt in 1997 en krijgt opnieuw overal lovende kritieken. Maar hierna wordt het jaren erg stil rond Vicomte. Roddels en veronderstellingen genoeg, maar echt iets concreets op blijft uit. Tot vandaag dus.

En of we daar blij mee zijn! Want ondanks tien jaar stof op de kaft van Oproep uit het Verleden (thans De Roep getiteld), ervaren we het verhaal zo fris als een lenteochtend in Toscane. Op een zomerdag ontmoet Stanislas op straat een oude vrouw die beweert hem te kennen. De vrouw geeft hem een zeventig jaar oude foto, een ring en bezwijkt daarop in zijn armen. Erg vreemd wordt het pas als Stanislas ook op de foto lijkt te staan. De queeste kan beginnen. En die belooft net zo pakkend te worden als de voorgaande verhalen van Vicomte.

Met vijf albums in dertig jaar mag Vicomte zich tot opperslak van de stripwereld kronen. Ook daarom vreesden we al jaren dat we Sasmira in een ander leven zouden moeten uitlezen. Maar sinds kort is er dus hoop op beterschap: zeker nu Vicomte de hulp schijnt ingeroepen te hebben van Philippe Adamov (Dayak, De Rode Keizerin). Fingers crossed!

> TOM DE LENTDECKER — december 2008