Bibliografie van Juanjo Guarnido
• Blacksad
• Reiziger
TOVENARIJ 1
Het Ballet van de Oude Wijven


Juanjo Guarnido + Teresa Valero • Dargaud
48 p. (SC)
Huh... Cookie Monster?

Synchroon met onze kapitalistische, materialistische en op media gebaseerde samenleving herbergt onze aardkloot ook nog het rijk van de feeën en het rijk van de heksen. De heksen leven volgens hun eigen eeuwenoude tradities. Brouwseltje hier, spreukje daar... Zo ontmoeten we Sortilega, een corpulente heks, Brygia de knorpot van het gezelschap en Febris, een stokoude heks met een karrenvracht ouderdomskwaaltjes. Wanneer op een dag Panacea, een meisje dat door hen opgevoed werd, voor de deur staat, stort hun vertrouwde wereldje in elkaar. Panacea bracht namelijk haar vriend Rex mee, die vastbesloten is de heksenwereld naar de 21ste eeuw te katapulteren. Vol onbegrip begint het drietal te twijfelen aan de succesratio van de door hen gegeven opvoeding. Tot overmaat van ramp lijkt het erop dat ze nog eens een herkansing zullen krijgen, wanneer een dartel feeënkind hun heksenwoning komt binnenfladderen.

Teresa Valero is de echtgenote van Juan Díaz Canales. Doet deze naam je een belletje rinkelen? Juist! Hij is de scenarist van Blacksad. Teresa creëert een vrij eenvoudige wereld en geeft de inwoners van de drie deelgebieden de nodige karakteristieken mee. De schoonheid van de feeën staat in schril contract met hun wel erg enerverende gewoonte om steeds in rijm te spreken. Heksen zijn sobere, conservatieve lelijkaards en mensen enkel uit op televisie en winstbejag. Bijgevolg is het album doorspekt met hilarische scènes waarin op zijn minst twee van de drie werelden met elkaar botsen. Dit alles werd zoals te verwachten viel mooi in beeld gebracht door Juanjo Guarnido.

Guarnido blijkt overigens een veelzijdige tekenaar te zijn. Tovenarij lijkt tekentechnisch in niets op Blacksad. Je kan het tekenwerk nog het best vergelijken met dat van zijn landgenoot José Luis Munuera in zijn reeks Merlin. Laagdrempelig, komisch en schijnbaar gericht op een jonger publiek dus. Het geheel van verhaal en tekenwerk biedt de kleine lezers dan ook een wereld vol magie en plezier aan. Vergis je echter niet... voor de volwassenen liggen er veel verborgen verwijzingen, die op zich al hilarisch zijn. Zoek naar hartenlust naar cameo's van onder meer John Wayne, Popeye, Michael Jackson, Adolf Hitler, Gandalf uit The Lord of the Rings, Freddy Krueger,... Zagen we daar trouwens niet temidden van een bende heksen Cookie Monster?

Dit jaar komt er nog een vervolg op Tovenarij, deel 3 is voor 2009. In afwachting van een nieuwe Blacksad (gepland voor eind 2009) is dat een meer dan degelijk zoethoudertje.

> JACKY CORNELIS — maart 2008