Bibliografie van René Sterne
• De Avonturen van Blake en Mortimer
ADLER Integraal2


RenĂ© Sterne • Le Lombard
296 p. (HC)
Mooie hommage

Met deze tweede integrale bundel wordt een bewonderenswaardig punt gezet achter de integrale heruitgave van de reeks Adler van de in 2006 overleden auteur René Sterne. Als toemaatje krijg je na de vijf resterende verhalen enkele soms niet eerder verschenen kortverhalen cadeau. De evolutie in de tekenstijl valt daardoor nogmaals op.

In de eerste vier verhalen in deze bundel is het duidelijk dat de Duitse piloot Adler geen solitaire avonturier is. Sterne schonk hem een menselijke kant door een ruime aandacht te schenken aan de vrouwen in zijn buurt. Niet louter als decoratief element — ook al lopen ze dikwijls naakt in beeld — maar ook als motivatie om tot actie over te gaan. Soms zijn ze passanten zoals het Ecuadoriaanse hoertje Juanita, soms hebben ze een grotere rol zoals de indiaanse tweelingzusjes Lila en Yuma en er zijn natuurlijk de vaste waarden zoals Adlers vriendin Helen. Maar wat Sterne Helen laat overkomen in het dubbelverhaal De Rode Jungle/De Verdoemden is gewoon verschrikkelijk en schreeuwt om vergelding. Het Verloren Eiland, dat aan het dubbelverhaal voorafgaat, is een schattenjachtverhaal waarin twee partijen het tegen elkaar opnemen. De slechteriken worden overwonnen, maar het slaat wonden op psychisch vlak bij allebei de partijen. De Kracht is een sf-tussendoortje waarin Adler in aanvaring komt met Russen op zoek naar een atoombom in een gezonken schip. Een shitverhaal, we zeggen het maar meteen. Met het laatste verhaal De Goelag verruilde Sterne de vertrouwde Caraïben voor een gevangenkamp in Siberië. Omdat wij erg houden van gevangenisverhalen is het voor ons een favoriete episode in de reeks. De 
uitwerking van Sterne is dan ook magistraal. Een topaurteur aan het werk. Een beter einde — ook al was dat niet zo bedoeld — van de reeks kon niet beter.


Het blijft jammer dat we geen vervolgen meer zullen kunnen lezen op de reeks waar vast nog meer potentieel in zat. In plaats van daarom te treuren, voorzien we om binnen enkele jaren de reeks gewoon eens te herlezen. De integrale uitgaven van Lombard zijn een mooie hommage. Hopelijk snapt overkoepelende uitgever Ballon Media dat een auteur niet hoeft te sterven om ons in de toekomst met nog meer democratisch geprijsde juweeltjes te plezieren.

> DAVID STEENHUYSE — november 2008