Bibliografie van Jérôme Jouvray
• Vreemde Liefde
Bibliografie van Olivier Jouvray
• Helden Worden We Toch Nooit
LINCOLN 4
Strafkamp


Jérôme Jouvray + Olivier Jouvray • Daedalus
48 p. (SC)
Duivels goed!

We weten niet hoe het met jou zit, maar wij zetten onze tv nog slechts aan voor een goeie film. Geef toe: je zou voor minder met deze overvloed aan voetbal en nietszeggende reality. Heb je trouwens Halleluja op één al eens gezien? 't Ging over een engel en een duivel die om de liefde van een een vrouw vechten. Ga het nu vooral niet opvragen via Net Gemist: de scenario's zijn als koffie van eergisteren, de acteurs even boeiend als theelichtjes en de komediereeks is bovendien definitief afgelopen. Nee, als je iets magisch wil ervaren in dit genre, kunnen wij je de strip Lincoln warm aanbevelen.

In dit vierde deel spoelen we de tijd een jaar of vijf verder. Lincoln is verdikt en nog steeds politieman in New York. Maar het duurt niet lang of God en de duivel komen zijn luizenleventje opnieuw verstoren. Binnen de kortste keren zorgt God ervoor dat Lincoln terechtstaat voor zowat alles wat niet mag. Van het verduisteren van fondsen tot souteneurschap. Lincoln wordt dan ook — na een hilarische rechtbankscène — in de doos gedraaid. Maar God heeft heel andere plannen met onze antiheld dan hem zomaar te laten verrotten in een vochtige cel.

Lincoln is een grafisch zorgvuldig geregisseerde western, vol gitzwarte humor die ons al vanaf het begin beviel. Het doet ons dan ook veel plezier om je te kunnen meedelen dat dit de beste aflevering in de reeks tot nog toe is. Elke dialoog is scherp, elke grap geslaagd. En dat allemaal in een verhaal dat helemaal af is. Een gouden raad: druk op de rode toets van jouw afstandsbediening (voor alle duidelijkheid: die waar OFF op staat) en neem Lincoln ter hand. Je zal het je niet beklagen!

> TOM DE LENTDECKER — oktober 2008