Bibliografie van Didier Poli
• Elric
• Krijgsheren
• Sneeuw - Het Begin
KIND VAN HET ONWEER 1-2
1. Bloedstenen - 2. Kruispunt der Winden


Didier Poli + Manuel Bichebois • Daedalus
48 p. (HC)
Blikseminslag

Soms slaan we al eens een pas verschenen strip over. Af en toe wil dat zeggen dat we hem gewoon niet goed genoeg vonden om er een stukje over te schrijven, maar nog vaker kwam er die week te veel uit om aan alles even veel aandacht te schenken. En dan denken we wel eens bij het uitkomen van een vervolg: wat raar dat we hier nog geen bespreking van hebben, want 't is een goeie strip. Je hoort ons al afkomen: Kind van het Onweer behoort tot deze categorie.

Het verhaal: die dag schiet Coetin in het woud van Tilowen een pracht van een hert. Maar zijn grootste vangst moet nog komen, want even later vindt hij onder een neergebliksemde boom een pasgeboren baby samen met een zak vol rode, erg lichte keien. Zijn moeder heeft de blikseminslag echter niet overleefd. De vondeling, die Laïth wordt gedoopt, komt als een geschenk uit de hemel want Coetin en zijn vrouw Gladhin konden ondanks hun kinderwens geen kinderen krijgen. Probleem opgelost denk je dan, maar je weet natuurlijk nooit welk verleden zo'n vondeling met zich meedraagt. En daar draait het in Kind van het Onweer dus ook om. Bovendien zitten zowel Algärd, de minister van de republiek, als magister Fïnrhas, elk met hun eigen beweegredenen achter Laïth aan.

De plot is allesbehalve origineel te noemen. Al sinds de oudheid vertelt men dit verhaal, denk maar aan de bijbelse Mozes bijvoorbeeld. Op stripgebied schoot Marlysa (die Daedalus voor ons part ook in vertaling mag voortzetten) ons meermaals door de gedachten. En toch is Kind van het Onweer geen goedkoop doorslagje. Manuel Bichebois weeft de verhaallijnen vakkundig door elkaar alsof het een film betreft. De tekenstijl en kleurgebruik van Didier Poli deed ons vaag aan Régis Loisel denken, zeker niet de minste dus. Maar bovenal zit het geheel — ondanks het wat typische verhaal dus — knap in elkaar. En dat is wat voor ons Kind van het Onweer een niet te missen strip maakt!

> TOM DE LENTDECKER — september 2008