Bibliografie van Pierre Bailly
• Agadomgorodok
• Het Seizoen van de Palingen
• Ludo
STOPPELTJE 3
Protest in de Moestuin


Pierre Bailly + CĂ©line Fraipont • Dupuis (Ukje)
32 p. (HC)
Pedagogisch verantwoord striplezen

Er werd geduwd. Er werd gevochten. Er werd gehuild. Uiteindelijk ging de oudste met het album aan de haal. Gegrinnik. Angstzweetjes om een venijnige wesp. Gelach. Tien minuten later las ze de tekstloze strip voor aan haar jongere broertje. Gegrinnik. "Boe, weg met die stoute weps." En opnieuw gelach. Ook het derde deel van de peuterreeks Stoppeltje is een voltreffer.

Stoppeltje is een sympathiek luizenbolletje dat zoals iedere uk 's morgens naar school trekt, maar steeds de meest waanzinnige avonturen meemaakt. Hij werd al eens overspoeld door een reusachtige regenbui en daarna opgegeten door een zeemeermin, of hij verdwaalde in de mist om wat later te voetballen met een vampier,... Vandaag valt hij in een put en via een onderaardse mollengang* komt hij terecht in een veelkleurige moestuin. Daar ontmoet Stoppeltje tal van nieuwe vriendjes zoals een relaxe slak, een springerig vlootje en een aardig lievevrouwsbeestje. Helaas wordt hun avontuur verstoord door een heks van een wesp zwaaiend met een venijnige angel!

Stoppeltje is een open invitatie voor peuters en kleuters om strips zelfstandig te lezen. Stap voor stap leren ze de unieke beeldtaal aan. Zo is de eerste pagina nog opgebouwd uit klassieke, losstaande plaatjes. Maar op de tweede pagina maken ze al kennis met bewegingslijntjes, draaikolkjes en sterretjes. Nog wat verderop wordt hen ruimtegevoel bijgebracht. En bladspiegels, en begrippen als links en rechts, enzovoort. Het geheel is pedagogisch superverantwoord en dit zonder enige vorm van betutteling. Bovendien werkt het concept verslavend, en begint ons leespubliek steeds meer en meer te vragen naar andere kleuterstrips. Missie geslaagd, dus.

* Het album is niet voor niets opgedragen aan Zdenek Miler, de man die ons het wereldberoemde tekenfilmfiguurtje Molletje schonk.

> WOUTER PORTEMAN — juni 2008