Bibliografie van Robert Kirkman
• Marvel Zombies
• Outcast
WALKING DEAD 9-10
9: Wat Ons Rest - 10: Waarin We Veranderen


Charlie Adlard + Robert Kirkman • Silvester
136 p. (HC)
Nooit rust

Wie nog geen kennis heeft genomen van deze reeks raden we toch van harte aan actie te ondernemen. Want Walking Dead is een enorm meeslepend epos waarbij je telkens halsreikend uitkijkt naar het volgende deel. Laat je niet afschrikken dat de reeks in zwart-wit verschijnt, het verhaal is er TE goed voor.

Hoofdrolspeler Rick is een politieagent die na een schietpartij in coma in het ziekenhuis belandt. Wanneer hij uit zijn coma bijkomt, blijkt de wereld volledig veranderd. De mensheid lijkt volledig veranderd in zombies die niets anders willen dan de overlevende mensen aan te vallen, te bijten en ook in zombies te veranderen. Na de eerste paniek herpakt Rick zich en probeert zijn gezinsleden weer terug te vinden. We zijn intussen bij de delen 9 en 10 in dit verhaal en hebben een opeenstapeling van ellende achter de rug. Rick weet andere overlevenden te vinden en telkens zie je hen pogingen doen om een veilige leefomgeving te creëren die een soort echo vormen van de maatschappij vóór de ramp. Maar we merken ook dat die overlevenden zelf ook enorm veranderen. De constante druk op hun veiligheid, het extreme geweld waar ze mee te maken hebben, het enorme verdriet van mensen die ze gaandeweg verliezen, wie zou er NIET gek van worden? Dit verhaal draait dan ook voornamelijk over HOE Rick en de andere overlevenden zichzelf geestelijk in het spoor proberen te houden.

In deze recent verschenen twee delen is de groep rond Rick behoorlijk uitgedund en Rick verwijt zichzelf dat hij de verkeerde beslissingen heeft genomen. Ze vinden nog even rust op een boerderij waar ook enkele overlevende vertoeven. Al gauw moeten ze die plek ook opgeven. Wanneer ze in contact komen met drie onbekende overlevenden besluiten ze met hen mee te reizen. Een van hen is een wetenschapper die zegt de verklaring te kennen voor de zombie-epidemie. Hij wil die kennis echter niet delen en is met zijn groepje onderweg naar Washington DC. Daar zou zijn kennis van levensbelang zijn voor de aanpak van het zombieprobleem. Kunnen ze deze mensen vertrouwen? Kunnen ze deze toch naar Washington DC overleven? Weet Rick zijn depressieve houding te overwinnen? Lees het allemaal zelf!

In Amerika verschijnt deel 15 in december 2011. Uitgeverij Silvester haalt de achterstand dus steeds verder in. Intussen is deze comicreeks ook verfilmd tot een tv-reeks die door FOX wordt uitgezonden. Miljoenen Amerikanen volgen de serie. Ook in Nederland en België is dat te volgen via de digitale zender FOXlife.

> ERIK HUBRECHSEN — oktober 2011