Bibliografie van Don Lawrence
• Cathy
• Don Lawrence -The Collection-
• Halmar
• Olac de Gladiator
• Storm -The Collection-
• Trigie
• Trigie -The Collection-
STORM 0
Commandant Grek


Don Lawrence + Vince Wernham • Don Lawrence Collection
48 p. (HC & SC)
Specials

De ontstaansgeschiedenis van de sciencefictionstrip Storm gaan we hier niet uit de doeken doen. Op een drafje gebeurt dat in het voorafgaand dossier dat in het 0-nummer Commandant Grek is opgenomen. Dat dossier is geactualsieerd in vergelijking met de vorige uitgave van deze Storm-special. Het lot van Storm na het overlijden van Don Lawrence en een paar vooruitblikken op de toekomst zijn aanvullingen. Allemaal rijkelijk geïllustreerd, als gewoonlijk zorgvuldig vormgegeven in mooi uitgegeven albums. Het professionalisme van uitgeverij Don Lawrence Collection blijft een toonbeeld. Nu alleen nog werken aan een correctere spelling voor wat samengestelde woorden betreft.

Het eigenlijke stripverhaal Commandant Grek is een eerste versie van het Storm-verhaal De Diepe Wereld met eenzelfde uitgangspunt van een astronaut die eeuwen later terug naar de aarde keert en in de opgedroogde bedding van de oceaan een fantasy-achtige wereld aantreft. Grek ontmoet er een naamloos roodharig meisje dat we voor het gemak Roodhaar zullen noemen. Roodhaar leeft met haar volk, de overlevende mensen, onder de knoet van de Aquarals, een wreedaardig volk vismannen onder leiding van Kundar, een van de meest bespottelijk uitziende slechteriken die je al hebt gezien. Dankzij Grek ontdoen de mensen zich van het juk van de Aquarals, maar het einde komt met een vissenstaartje.

Omdat de redactie van Eppo — terecht! — weinig zag in het verhaal van Vince Wernham, een vriend van Don Lawrence die niet echt vertrouwd was met het sf-genre, gaf Grek voortijdig de doodsteek. Het leest simplistisch met nochtans basiselementen die in Storm beter werden uitgewerkt. Het einde is belachelijk en de vismannen imponeren amper door hun volslagen expressieloosheid. Nu ja, heb je al ooit een vis boos zien kijken? Wat wel als een paal boven water staat, is het talent van Lawrence. Hij was duidelijk de man die de strigeschiedenis een sf-klassieker verschuldigd was.



Tegelijk met Storm 0 verscheen de dossieruitgave van het meest recente album: deel 28, De Race van Opaal. De uitgave is luxueus met een linnen rug, een nieuwe cover, een dossier met een galerij en voorstelling van de belangrijkste personages, wat info over de overname van Dick Matena als scenarist en heel veel beeldmateriaal. Bovenop het complete verhaal krijg je alle pagina's ook nog eens in het klein en in drievoud te zien in respectievelijk Matena's storyboardvorm, de potloodtekeningen van Romano Molenaar en de geschilderde versie van Jorg de Vos zonder de tekstballonnen. Zonder de kunde van Molenaar en de Vos te willen onderkennen, is het deze keer extra interessant om de interpretatie van Matena ernaast te zien.

Tussen 1978 en 1980 schreef Dick Matena al enkele albums van Storm en in de jaren 1990 tekende hij de spin-off Kronieken van de Tussentijd. Met De Race van Opaal vond hij moeiteloos aansluiting met het Pandarve-universum dat Martin Lodewijk creëerde. Helaas velde een zware hartaanval in december 2012 het Nederlandse stripmonument. Hij werkt momenteel in alle rust aan een nieuw verhaal. Uitgever Rob van Bavel schreef in zijn plaats het volgende te verschijnen Storm-verhaal dat de titel Het Koraal van Kesmee meekrijgt.

Deze dossieruitgave is gelimiteerd op vijfhonderd exemplaren. De prijs die je ervoor betaalt, is een schijntje met wat andere uitgeverijen zonder verpinken durven te vragen voor een luxe in zwart-wit zonder de minste meerwaarde. De meerwaarde van deze Storm-uitgave telt 32 pgina's wat het totaal aantal pagina'sop 80 brengt.


> DAVID STEENHUYSE — maart 2014