Bibliografie van Philippe Jarbinet
• Airborne 44
• Sam Bracken
• Sandy Eastern
DE AS VAN DE KATHAREN 10
De Brandstapel


Philippe Jarbinet • Arboris
48 p. (SC)
Liefde en passie in een gruwelijke geschiedenisles

Het is raadzaam de hele reeks nog eens te herlezen met dit laatste deel als ultieme bekroning. Allereerst presenteert De As van de Katharen een boeiende historische setting. In de twaalfde en dertiende eeuw raakte het Kathaarse geloof erg in opkomst in het zuiden van Frankrijk en in delen van Italië. Deze 'goede christenen', zoals ze zichzelf ook wel noemden, hingen een puur geloof aan zonder rijkdom. Dit stond in schril contrast met het katholieke geloof. Vaak wonnen de Katharen dan ook debatten op argumenten. De paus besloot dan maar dat de Katharen een bedreiging waren en gebruikte zijn politieke macht en invloed om de gelovigen te laten bestrijden via de Franse koning. Ook de inquisitie werd eropaf gestuurd. Gevolg: tientallen jaren van gruwelijkheden tegen dit vreedzame volk. In dit epos maken we mee hoe de Katharen bijna alles verliezen, toch weer aan de winnende hand zijn en uiteindelijk verslagen worden.

Met Helena als hoofdpersoon zijn we deelgenoten van haar liefde en passie tijdens deze gruwelijke geschiedenisles. Helena's vader en moeder zijn vermoord toen ze nog een peuter was. Ze wordt opgevangen door Bernard van Lorac bij wie ze samen opgroeit met Bernards twee kinderen, Guillaume en Richard. Beiden zullen nog een belangrijke rol spelen in haar verdere leven. Als Helena twaalf is, zal haar rustige leventje ruw verstoord worden door de moord op haar pleegvader. Een katholieke leenheer neemt het bewind over in Lorac en Helena vindt een toevluchtsoord bij de Kathaarse buren. Al snel bekwaamt ze zich in de vechtkunst en wordt ze een fel en passioneel verdediger van de Kathaarse zaak. Het kasteel van haar vader weet ze te heroveren en als barones van Lorac wordt ze een van de grote leiders.

Toch is Helena ook een jonge, opgroeiende vrouw, die verliefd wordt op haar pleegbroer Guillaume, die verkracht word door haar andere pleegbroer Richard en die uiteindelijk haar grote liefde Jordan vindt. In de strijd zal ze vele vrienden verliezen. Philippe Jarbinet weet dus een geweldig verhaal neer te zetten. Zijn tekenstijl is in de eerste delen nog wat onhandig en een beetje priegelig. Bij het laatste deel echter is zijn stijl geëvolueerd tot een aantrekkelijke, zwierige stijl met een piekfijne inkleuring. Van zijn hand verscheen eveneens Sam Bracken, ook uitgegeven door Arboris. Wie meer wil weten over de Katharen, kan zijn heil zoeken op de Franstalige website
www.cathares.org waar in de reeks onder meer ook naar wordt verwezen.

> ERIK HUBRECHSEN — april 2008