Bibliografie van Brice Bingono
• De Luchtvaarder
• Piratenvlag
Bibliografie van Benoît Sokal
• Canardo
• Canardo
• De Man die niet meer Schreef
• Een Onderzoek van Inspecteur Canardo
• Kraa
• Sanguine
PARADISE 4
De Zwarte Kluis


Brice Bingono + Benoît Sokal • Casterman
48 p. (SC)
Een paradijs in verval

De Zwarte Kluis is het vierde en afsluitende deel van deze wat vreemde reeks. Het verhaal speelt zich af in een klein koninkrijk ergens in Afrika. Koning Rodon heerst daar als een harde despoot. Als machtsmiddel gebruikt hij daarvoor zijn grote gepantserde schip "de zwarte kluis". Hij is echter ziek en een revolutie dreigt hem van zijn troon te stoten. Als enige oplossing ziet hij het terugbrengen van zijn dochter Malkia uit Europa. Wellicht dat zij het sentiment van de bevolking kan draaien in het voordeel van de monarchie? Maar Malkia is samen met haar moeder het land al meer dan tien jaar geleden ontvlucht.

In de eerste drie delen van dit verhaal wordt duidelijk dat zij juist sympathiseert met de revolutionairen en actief een rol speelde in hun organisatie. Het was in het belang van de revolutie dat Malkia zich niet zou mengen in het conflict ter plaatse. Dus waarom heeft ze tóch het vliegtuig genomen om naar haar vader toe te gaan? In deel 1 verongelukt het vliegtuig in het noorden van het land. Daardoor moet Malkia zich door het land verplaatsen wat ons de gelegenheid geeft meer te weten te komen over de revolutie, de volkeren en tegelijkertijd over haar verleden. Uiteindelijk bereikt Malkia haar doel in dit laatste deel. Zou het paradijs in verval na de revolutie weer kunnen opleven?

Scenarist Sokal heeft het verhaal opgedeeld in een aantal etappes. Het lijkt hierbij een beetje op een game met verschillende levels. Sokals bedrijf White Birds heeft al enkele succesvolle adventure games opgeleverd en het is dus makkelijk te begrijpen dat Paradise ook bedoeld is als nieuwe game. De elementen van het verhaal zijn zonder meer interessant en intrigerend. Vooral de rol van de zwarte panter geeft het verhaal een wat mystieke sfeer. Het karakter van Malkia echter komt niet zo heel erg uit de verf. Ze komt vrij emotieloos over en ondergaat de avonturen meer dan dat ze er onderdeel van is. Sokal kennen we natuurlijk van zijn grote doorbraakreeks Inspecteur Canardo, waarin een zeer cynische eend de hoofdrol speelt.
Bingono op zijn beurt is geen onverdienstelijk tekenaar en is in deel 4 al duidelijk beter op dreef dan in het eerste deel. Benieuwd wat de toekomst voor hem brengt.

> ERIK HUBRECHSEN — april 2008