FRUITS BASKET 1


Natsuki Takaya • GlĂ©nat
208 p. (SC)
Honda alleen op de wereld

Met Fruits Basket haalt Glénat een verkoopstopper van stal. Zowel in thuisland Japan als in Frankrijk en de VS behoort deze reeks van Natsuki Takaya tot de best verkochte manga's van de laatste jaren. Fruits Basket is een zogenaamde shojo, manga gericht op een vrouwelijk tienerpubliek. Hoofdpersonage is Honda Tohru, een meisje dat na de dood van haar moeder alleen in een tentje woont. Ze kijkt enorm op naar de jongens van de rijke familie Sohma. Wanneer deze haar opnemen in hun huis in ruil voor het vervullen van de huishoudelijke taken, gaat haar droom in vervulling. Al snel merkt ze echter dat deze familie een vreemd geheim met zich mee draagt. Gaandeweg komt ze er meer en meer achter.

Fruits Basket lijkt een typische shojo. Het verhaal wordt opgehangen aan een klein, maar dapper meisje in een harde wereld. De personages hebben allemaal ogen die meer dan drie vierde van hun gezicht inpalmen en de auteur legt heel erg de nadruk op de gevoelens en de emoties in het verhaal. Fruits Basket is dan ook een manga zoals we die in klassieke anime als Candy voorgeschoteld krijgen. Death Note en Monster lijken hier bijzonder ver weg. De titel van de reeks haalt de auteur overigens van een Japans kinderspel dat in dit eerste deel al een kleine rol vervult. De aanzet van Fruits Basket geeft met andere woorden heel wat meer elementen mee aan het verhaal en Takaya stopt ook al spanning in dit eerste volume. Zo zal het verhaal achter de familie Sohma ongetwijfeld nog voor veel verrassingen zorgen.

Wat anderzijds voor een jammerlijke verrassing zorgde, was de onnauwkeurige lettering en/of vertaling van dit album. Op verschillende plaatsen werden letters verwisseld of weggelaten en ook een taalfout hier en daar bleef niet uit. Hopelijk vinden ze bij Glénat bij deel twee een gaatje in de agenda voor een extra nalezing. Een beloftevol stripverhaal als dit verdient dat zeker.

> MARC BASTIJNS — april 2008