Bibliografie van Mathieu Lauffray
• De Vloek van Amber
• Legioen: Kronieken van Legioen
• Long John Silver
• Long John Silver
• Prophet
• Prophet
• Ravian
DE PROFEET 3
Pater Tenebrarum


Mathieu Lauffray • Uitgeverij L
56 p. (HC & SC)
Een verdoemde wereld

Bij een expeditie naar de Himalaya komen bijna alle buitenlandse deelnemers om. De sherpa's laten de laatste twee overlevenden Jack Stanton en zijn mentor Alexander Kadel aan hun lot. Deze wetenschappers doen er wel een niet te evenaren ontdekking. Ze betreden ondanks de tegenkanting van Kadel een nooit eerder door mensen ontgonnen grot met in het midden een stele met hierop een vreemde tekst en omringd door enorme, demonische standbeelden. Door emotie en angst bevangen overlijdt Kadel ter plaatse. Een paar maanden later publiceert Jack Stanton het boek Ante Genesem, een omstreden boek volgens diverse wetenschappers en groeperingen. Nog vóór de persvoorstelling gaat het mis. Een mormoon waarschuwt Jack voor de gruwel die hij de mensheid aandoet. Het boek is de trigger die het einde van de wereld aankondigt. Op weg naar de persvoorstelling gebeurt het onwaarschijnlijke: de bestaande wereld explodeert en Jack wordt dertig jaar verder in de toekomst gekatapulteerd. Hij komt er terecht in een wereld van chaos en ingestorte flatgebouwen waarin de meest afschuwelijke gedrochten huizen. Vijf miljard mensen lieten het leven en zij die nog menselijke trekken vertonen, verdedigen zich uit alle macht tegen de demonen. Jack wordt door hen gebombardeerd tot de profeet die hen naar de Messias zal leiden. In het begin protesteert hij nog, maar meer en meer schikt hij zich in zijn rol. Tot een van zijn volgelingen zijn boek in handen krijgt en ontdekt dat Jack dan misschien wel de profeet is, maar ook de aanstichter van de ondergang van de mens. Zij keren Jack de rug toe net wanneer dat de rode duivel de strijd met Jack aangaat. Kunnen Jack en de mensheid nog gered worden, of gaan beiden voorgoed naar de verdoemenis?

Voor dit derde album in de serie neemt Uitgeverij L het stokje over van Arboris die de eerste twee albums onder de reeksnaam Prophet publiceerde. Gelukkig maar. Meer dan acht jaar hebben we moeten wachten op dit derde verhaal dat al verscheen in 2008 bij het Franse Les Humanoïdes Associés. Als alles op rolletjes loopt, kunnen we het vierde en afsluitende album De Profundis in januari 2015 verwachten.

Het eerste verhaal werd nog getekend op scenario van Xavier Dorison, maar vanaf deel 2 tot het slotalbum nam Mathieu Lauffray de regie voor tekeningen en scenario geheel in handen. Zijn tekenwerk is van uitstekende kwaliteit, hij werkt met diverse schaduwpartijen waardoor de lezers ondergedompeld worden in de voor hem of haar onbekende wereld van duivels, monsters en demonen. Kleinere prenten volgen panoramische taferelen van versteende demonen, verwoeste stadswijken of een verzengende vuurzee op. Zijn figuren zijn soms moeilijk te herkennen, ze wisselen als het ware op iedere prent van gezicht. Dat merkten we ook al opmerkten in Long John Silver. Het scenario is goed onderbouwd en biedt voldoende actie en spanning die zich afspeelt in een wereld op zijn retour. Niet iedereen zal houden van het verhaal, maar wie echt de moeite doet en zich graag laat meevoeren naar een apocalyptische wereld zal zeker niet teleurgesteld worden.

> WILLEM GAY — oktober 2014