SPOOKMATERIE 3
Delta


St├ęphane Douay + Hugues Fl├ęchard • Dupuis (Impressie(s))
56 p. (HC)
Een groot kosmisch plan

We bevinden ons op de vertrouwde planeet Aarde. De gebroeders Dan en Heyr Olm hebben door hun uitvindingen de bewoners van de planeet al eens gered. Maar de planeet staat er echter niet goed voor. Zure regen en overbevolking resulteren in een voorspelling dat er nog maar enkele decennia te leven valt op de Aarde. Ook heerst er een vreemde ziekte waarbij mensen in zichzelf gekeerd raken. Men heeft geen idee waardoor dat komt.

De beide broers werken dan wel samen, maar door een familiedrama gedragen ze zich ronduit vijandig. Toch komen ze samen met het nieuwe ambitieuze project Axioma. Een signaal uit de ruimte zou duiden op intelligentie op een andere planeet. Dat zou op de aanwezigheid van vers water kunnen duiden wat een redmiddel betekent voor de noodleidende planeet Aarde. Ook lijkt er een verband te zijn tussen de ziekte en het signaal uit de ruimte. Wanneer ze uiteindelijk op planeet X aankomen, lopen de zaken behoorlijk uit de hand.

Eigenlijk kunnen we dit derde deel van Spookmaterie beschouwen als het eerste deel. De drie verhalen uit deze serie hebben elk een totaal eigen sfeer en lijken eerst maar weinig met elkaar te maken te hebben. Toch blijken de drie verhalen met elkaar in verband te staan, als drie fasen in het leven van een planeet; een groot kosmisch plan. De drie verhalen zijn op een intrigerende manier geschreven, waarbij telkens een beetje informatie of een verklaring wordt vrijgegeven. Het geheel van de drie delen vormt een mooi complex verhaal, echt een verademing. De tekenstijl is wat hoekig en krasserig, maar door de mooie inkleuring geven ze de juiste sfeer bij het verhaal.

> ERIK HUBRECHSEN — april 2008