Bibliografie van Jacques Martin
• Alex Stelt voor - Historische Personages
• Arno
• De Grijze Uil
• De Reizen van Alex
• Het Geheim van de Calumet
• Keos
• Lefranc
• Lefranc
• Lois
• Orion
• Orion
• Tristan
• Xan
ALEX 
Griekse Avonturen


Jacques Martin • Casterman
176 p. (HC)
De magie werkt nog steeds

De Laatste Spartaan

Na een schipbreuk voor de Griekse kust raken Alex en zijn medeopvarenden gescheiden. Terwijl Alex bijkomt van de uitputtende gebeurtenis worden de anderen als slaven afgevoerd naar een verborgen Spartaanse vesting. Ondanks verwoede pogingen om zijn makkers te bevrijden, delft Alex het onderspit. Gelukkig voor hem koestert de Spartaanse koningin Andrea grote bewondering voor zijn moed en zelfopoffering. Zij verzoekt de blonde Romein om haar zoon, Heraklion, als leerling te beschouwen. Hoewel Alex er niet veel voor voelt, ziet hij zich noodgedwongen de opdracht aan te nemen.

Het Paard van Troje

Als relikwie uit ver vervlogen tijden staat het paard van Troje te blinken in een van de tempels onder de bevoegdheid van gouverneur en oude bekende Horatius. Er heerst echter onrust in de omstreken. Een groep erfgenamen van de Trojanen zette alles op alles om in het bezit te komen van het door hen zo gehate paard. Het ontbreekt hen echter aan de nodige middelen om hun doel te bereiken. Gelukkig voor hen staat naar goede Romeinse gewoonte de naaste omgeving van Horatius klaar om een handje toe te steken. Hermia, de schoonzus van Horatius tracht haar dochter Daphne uit te huwelijken aan haar zwager. Horatius twijfelt echter... Hij wil veel liever Heraklion adopteren, wat voor potentiële problemen kan zorgen met andere nakomelingen die uit een huwelijk met Daphne zouden kunnen voortkomen. Erfeniskwesties en machtsspelletjes leiden de dans. Heraklion wordt vervolgens ontvoerd. Aan Alex om een en ander recht te zetten…

Deze bundel bevat ten slotte ook een deel van De Reizen van Alex. Griekenland (1) is een historisch werk dat geschiedenis voor gevorderden bevat. Lappen tekst met archeologisch vakjargon worden afgewisseld met prachtige illustraties. Op deze manier stelt Alex enkele van de meest beroemde Griekse monumenten en steden onder de aandacht.

Jacques Martin is een van de laatste vertegenwoordigers van een school van stripauteurs die gerust de strippioniers van Europa genoemd mogen worden. In de ban van Hergé en Jacobs trok de jonge Martin eropuit om zijn stripsels aan de grootmeester te laten lezen. Niet goed genoeg, niet bruikbaar, was het harde verdict. Om Hergé te overtuigen was meer nodig dan een doorsneestripverhaal. Geschiedenisfreak die hij was, creëerde Martin een nieuwe stripheld, de Gallo-Romein Alex. Ditmaal hapte Hergé toe, maar de lat werd erg hoog gelegd. Deze druk maakte van Jacques Martin de neurotische detaillist die hij is, en van zijn reeks Alex de hoogstaande historische romans die we zo liefhebben. Alex staat voor details, minutieuze achtergronden en de klassieke oudheid zoals we die in de grote filmklassiekers genre Ben Hur terugzien. Bij een kwaliteitsvol tekenwerk hoort ook een sterk uitgebalanceerd scenario. De oudere Alexen bevatten een verhaaltempo dat de dag van vandaag ondenkbaar geworden is. Een heuse belevenis op zich, en eerlijk: het verheft De Laatste Spartaan tot het niveau waarop je ook diverse Kuifje-albums kan terugvinden.

Bijna vijftig jaar later heeft Jacques Martin een heuse studio die zijn reeksen verderzet in de beste traditie van de grootmeester himself. Alex, Tristan, Loïs, Lefranc,... de hoofdreeksen bestaan nog steeds en doen het met ups and downs erg goed. Ondergetekende heeft dankzij deze bundeling de smaak erg te pakken gekregen, de magie werkt nog steeds.

> JACKY CORNELIS — maart 2008