Bibliografie van Ronan Toulhoat
• De Koning van de Ribauds
• Ira Dei
Bibliografie van Vincent Brugeas
• De Koning van de Ribauds
• Ira Dei
• The Regiment
BLOCK 109 6
New York 1947


Ronan Toulhoat + Vincent Brugeas • Saga Uitgaven
68 p. (HC & SC)
Straffe kost

In december 1947 rest er niet veel meer van het ooit zo bruisende New York dan een stad vol ruïnes. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het schiereiland Manhattan platgelegd met een experimenteel virus. Een Duits commandoteam van twee veteranen, een gangster, een professor, een journalist en een fotograaf komt er in een van de overeind gebleven gebouwen een makkelijk geacht onderzoek voeren. Ze hebben 24 uur. Herr Ritter heeft de leiding. Hij wordt omschreven als een grote, zelfingenomen klootzak. De journalist en de fotograaf zijn er op last van de legerleiding bij voor "de reportage van hun leven". Al snel valt een eerste, gruwelijk doorboord slachtoffer. Vervolgens duikt een vreemd creatuur op. Een angstaanjagend kat-en-muisspelletje in een toch niet zo desolate omgeving is begonnen.

Jawel, ook dit album in de reeks hakt er weer in. Het uchronistische aspect wordt deze keer wat achterwege gelaten ten voordele van het horrorelement. Net zoals het voorgaande album, Operatie Loden Zon, speelt het verhaal zich af op een ander continent. Alleen de Hochmeister kennen we nog uit de vorige delen die je niet per se gelezen hoeft te hebben voor een beter begrip van New York 1947.

Tekeningen blijven een probleemgeval: je bent ervoor of ertegen. Het verhaal zou daarentegen meer zieltjes kunnen winnen. Dat is simpelweg straffe kost! In het Frans verschenen nog twee andere albums, Ritter Germania (2012), dat als deel 7 zal verschijnen bij Saga Uitgaven en S.H.A.R.K. (2013), dat voor het eerst door een andere tekenaar (Ryan Lovelock) wordt getekend.

> DAVID STEENHUYSE — oktober 2014