Bibliografie van Michel Rabagliati
• Pauls Vakantiebaantje
PAUL OP HET PLATTELAND 


Michel Rabagliati • Oog & Blik
48 p. (SC)
De boer op
Toen uitgeverij Oog & Blik in 2004 Pauls Vakantiebaantje uitgaf, waren we meteen gecharmeerd door deze tedere, pretentieloze strip. Maar dit was niet het eerste werk van Michel Rabagliati. De Canadees droomde er als kind al van om de nieuwe Franquin te worden, maar was al de dertig voorbij toen hij zijn eerste stappen in de stripwereld zette met Paul op het Platteland, dat zopas in een Nederlandse vertaling verscheen.

Paul op het Platteland haalt niet het niveau van Pauls Vakantiebaantje. Daarvoor zijn de twee verhaaltjes die dit album telt een beetje aan de korte kant en is zijn tekenwerk nog wat onzeker. Maar toch maakte dit debuut duidelijk dat laatbloeier Rabagliati over veel talent beschikte. Niet het talent om spannende en beklijvende scenario's uit de duim te zuigen, maar wel om de kleine dingen des levens op een amusante manier aan de man (m/v) te brengen zonder te verzanden in overdreven sentimentaliteit. Voor inspiratie hoefde de Franstalige Canadees niet ver te zoeken. Paul is immers het alter ego van Michel Rabagliati zelf.

In het eerste verhaaltje, Paul op het Platteland, trekt de volwassen Paul, met vrouw en kind, naar — je raadt het nooit — het platteland. Hij heeft er zijn jeugd doorgebracht, maar ziet met lede ogen aan hoe alles veranderd is. Nostalgisch denkt hij terug aan zijn onbezonnen kinderjaren. Het tweede verhaal, Paul als Leerlingzetter, vonden we wat overbodig. Michel Rabagliati werkte lange tijd als graficus en beschrijft hoe zijn vader, een drukker, hem als kleine jongen voor het eerst de kunst van het letterzetten bijbrengt. Omdat dit procédé al lang achterhaald is, mist dit verhaal de herkenbaarheid die het overige werk van Rabagliati zo onweerstaanbaar maakt.

Dat Oog & Blik eerst Pauls Vakantiebaantje uitgaf, vinden we achteraf gezien een goed idee. Daardoor weten we wat Michel Rabagliati in zijn mars heeft en kunnen we Paul op het Platteland lezen als een vingeroefening, waarbij we de wat mindere punten wat milder beoordelen. Het is dus een fijne strip zonder meer, maar ook niet meer dan een opwarmertje voor de Nederlandse vertaling van Paul en Appartement die Oog & Blik ons beloofd heeft. Dit derde Paul-album werd in 2005 strip van het jaar in Canada. Reden genoeg dus om er reikhalzend naar uit te kijken.
> JEROEN FRAN├žOIS — juni 2007