METROPOLITAN 1
Borderline


Laurent Bonneau + Julien Bonneau • Dargaud
56 p. (SC)
Letten op visjes

Het leven van drie mannen kruist elkaar op een blauwe maandag in de metro van Parijs. Politie-inspecteur Vincent Revel komt de ineengezakte Alexeï op de tram te hulp. Andere passagiers (waaronder een zekere Marc volgens de info van de uitgeverij) geven geen kik. Acht jaar later werkt Vincent aan een belangrijke zaak, Alexeï heeft fortuin gemaakt in de IT-sector en Marc is blijkbaar net ontslagen.Opnieuw zal een ritje op de metro voor kenteringen zorgen in het leven van de drie personen. De bom tikt...

In hoofdzaak volgen we het verhaal van Vincent Knevel want hij heeft het meest om handen. Zijn scènes worden telkens afgewisseld met scènes van anderen. Een man die het ene moment een oud vrouwtje de straat overhelpt en het andere moment een agressieve chauffeur met zijn hoofd in zijn stuur knalt (we vonden het nog verdiend ook) is de meest fascinerende. Is hij Marc? De borderliner? Of zijn er nog anderen, zoals Vincent, die aan de rand van de afgrond staan?

Het valt niet mee om na dit eerste album al een duidelijke mening te vormen. Er zijn allerlei visjes in het water gegooid zonder nu al door te hebben op welke we moeten letten. Grafisch zit het wel oké bij Julien Bonneau die het verhaal van zijn broer Laurent tekent. De melancholische aquarelinkleuring geeft perfect de sfeer weer, ook al word je er niet vrolijker van.

> DAVID STEENHUYSE — augustus 2010