ROLFKE & RULFKE 
Een Wonderlijk Wagentje


Geo • Brabant Strip vzw
40 p. (SC)
Terug naar de jaren zestig

Het totstandkomen van het verhaal is al even wonderlijk als de titel. Het is een opvallend feit binnen het stripwereldje dat een in 1966 abrupt afgebroken stripverhaal in de Pum Pum-bijlage van Het Laatste Nieuws ruim 33 jaar later in album verschijnt dankzij Brabant Strip. Dit overkomt de striphelden Rolfke en Rulfke, twee bescheiden jaren zestig-icoontjes. Het verhaal is van de hand van Geo (pseudoniem van Georges De Buyser), jarenlang lay-outer en illustrator van de krantengroep Hoste.

De plot met de capriolen van een mysterieus wagentje is spannend, humoristisch en eenvoudig opgebouwd. Bovendien is de ingekleurde covertekening zeer geslaagd, de zwart-witcontrasten komen goed tot uiting en de achtergrondinformatie op het einde van het album is mooi meegenomen voor de stripfanaten. Uiteraard is dit album op de drempel naar nog modernere tijden een leuke terugblik op de jaren zestig. Nostalgie is van alle tijden, nietwaar?

Voor Geo was het even wennen om z’n figuren opnieuw snel en vlot in de hand te krijgen. Een licht stijlverschil is dan ook te merken vanaf plaat 27A. Maar hoe dan ook is Geo wonderwel in z’n opdracht geslaagd. Met deze uitgave zet Brabant Strip een traditie verder om vroeger tekenwerk van talentvolle tekenaars opnieuw in de belangstelling te brengen.

> MARTIN FLORé — oktober 1999