DAN COOPER: DE INTEGRALE 1
1. De Blauwe Driehoek - 2. De Meester van de Zon - 3. De Muur van de Stilte


Albert Weinberg • Le Lombard
184 p. (HC)
Verhalen met meerwaarde

De voorbije jaren verschijnen steeds meer integrales. Niet verwonderlijk dat heel wat uitgeverijen ervoor kiezen om naast nieuwe strips ook heel wat oud materiaal van onder het stof te halen. Heel veel van die strips zijn meestal alleen tweedehands verkrijgbaar en sommige exemplaren zijn moeilijker te vinden en dan ook vrij prijzig. Daarnaast is het publiek dat die oude strips kocht vaak op een gezegende leeftijd en hebben ze meestal ook wat meer budget dan de jongere stripliefhebbers van nu. Integrales zijn dus een perfecte aanleiding om een breder publiek te bespelen. Enerzijds werken ze op het gemoed van die oudere lezers die een bepaalde reeks al kennen van bij het begin of ergens onderweg inpikten. Anderzijds kan een nieuwe garde lezers kennismaken met oude helden. Natuurlijk is het de bedoeling allebei te overtuigen om tot aanschaf over te gaan. Bonuspagina's zoals een dossier over de auteur(s), opgeluisterd met exclusief foto- en tekenmateriaal en niet eerder gepubliceerde verhalen die enkel in opgedoekte weekbladen verschenen, zijn dan mooi meegenomen voor de oudere fans. Nieuwe lezers kunnen verleid worden met de epische verhalen van hoe het er in een ver verleden aan toeging in de stripwereld.

Een van de nieuwste telgen in het vertaalde landschap van integrales is Dan Cooper, de Canadese vliegtuigpiloot en astronaut die ontsproot aan het brein van Luikenaar Albert Weinberg. De eerste verhalen van de nieuwe vliegheld verschenen midden jaren 1950 en het eerste album, De Blauwe Driehoek, lag in 1957 te pronken in de winkels. Naast dit debuutalbum zijn ook de chronologisch daaropvolgende verhalen, De Meester van de Zon en De Muur van Stilte, in deze integrale opgenomen.

In het eerste avontuur vinden we de piloot terug in Australië waar hij een nieuw, door zijn vader ontworpen toestel gaat testen. Zijn inbreng werkt wrevel bij een collega-piloot die door de komst van Cooper zijn kans om het toestel te besturen ziet vervliegen. De man blijft niet bij de pakken neerzitten en tracht met sabotage de ontwikkeling van de Blauwe Driehoek, zoals het toestel heet, te ondermijnen. Dan pikt onbedoeld een gesprek op tussen de saboteurs van dienst en gaat op onderzoek uit. Hieruit blijkt dat er meer aan de hand is en belanden we in een spionageverhaal waarbij enkele medewerkers de plannen van de Blauwe Driehoek doorsluizen naar Japan. Het levert een uiterst spannend verhaal op met onderwaterscènes en een atoomontploffing waarbij onze held uiteindelijk aan het langste eind zal trekken. Rekening houdend met de periode waarin Weinberg zijn held lanceerde, zal je merken dat Dan Cooper qua stijl nauw verwant is met die andere luchtvaartreeksen Buck Danny en Tanguy en Laverdure.

Het tweede avontuur in deze integrale speelt zich drie jaar na de gebeurtenissen in De Blauwe Driehoek af. Het toestel is in de voorbije jaren verbeterd en de eerste lichting Blauwe Driehoeken is al verouderd. Enkele vliegbakken worden verkocht aan Japan en Cooper mag een van zijn Japanse collega's de knepen van het vliegen met het door zijn vader ontworpen supersonische vliegtuig aanleren. Wanneer ze op de maidentrip boven het Aziatische eiland over de vulkaan Fujijama vliegen, verschijnt er een hevig licht boven de spuwende berg. Even later staat hun Blauwe Driehoek in brand en moeten ze het toestel verlaten. Terug in Tokio loopt Dan een oude bekende tegen het lijf. Het blijkt een van de spionnen uit het eerste verhaal te zijn en die hernieuwde kennismaking zal Cooper flink bezuren. Hij wordt gevangengenomen en komt in een uitzichtloze situatie terecht. Het is de aanvang van een avontuur dat een vervolg kent in Brazilië waar Dan, op zoek naar sporen van het eigenaardige natuurfenomeen dat ook in Zuid-Amerika opduikt, verdwaalt in het oerwoud. Wat hem daar wacht, is zijn eerste ruimteavontuur. Met De Meester van de Zon laat Weinberg al vlug in zijn kaarten kijken hoe hij zijn held verder ziet evolueren. Daarnaast schrikt hij er niet voor terug om zijn held avonturen te laten beleven waarin het vliegwerk niet overheerst.

In het afsluitende verhaal van deze eerste integrale, Een Muur van Stilte, vinden we Dan Cooper terug bij de Canadese luchtmacht waar hij onmiddellijk zichzelf mag bewijzen om een losgeslagen raket een halt toe te roepen. Tijdens die missie merken ze een vreemd toestel op dat enkele van zijn collega's uit de lucht schiet. De basis voor een nieuw avontuur van de Canadese kapitein is gelegd want Dans nieuwsgierigheid is gewekt en hij wil natuurlijk deze vreemde zaak onderzoeken. Hij komt terecht op een vliegdekschip in de Golf van Bengalen waar hij samen met een Franse piloot en diens vader, een professor, gestationeerd wordt. Nauwelijks aangekomen wordt de geleerde ontvoerd. Zijn zoon slaat op de vlucht en schiet Dan, die hem achtervolgd, neer. Het mysterie wordt hierdoor alleen maar groter, maar Dan bijt zich vast in de zaak.

Weinberg verdiende zijn eerste sporen met het schrijven van enkele plots voor Buck Danny en kreeg daardoor de smaak te pakken voor vliegavonturen. In tegenstelling tot de held van Victor Hubinon en Jean-Michel Charlier maakte hij van Dan Cooper geen gevechtspiloot, maar een testpiloot die zowel in de lucht als in de ruimte actief is. Weinberg blonk ook uit in het geven van technische details waardoor hij zijn verhalen toch een meerwaarde gaf.

In totaal zou de man 41 albums uitbrengen van zijn creatie. In Frankrijk zijn die tussen 2001 en 2004 gebundeld in twaalf integrales en bijna vijftien jaar later heeft men eindelijk besloten de integrales van Dan Cooper ook uit te brengen in de Nederlandse taal. We zijn alvast benieuwd of de uitgeverij dit aan hetzelfde tempo zal aankunnen. En hoe integraal is integraal als een 45-tal meestal niet eerder in het Nederlands verschenen kortverhalen uit pockets van Tintin, Pep, Zack en de weekbladen Wham! en Zack buiten beschouwing blijven?

Een andere kanttekening is het bijgevoegde dossier dat met zijn vier pagina's karig is en weinig toegevoegde waarde heeft. De verstrekte info kan je met enkele muisklikken op het internet terugvinden. Gelukkig zijn de verhalen die Weinberg tekent en vertelt van een hoog niveau zodat dit voor jonge stripliefhebbers een interessante kennismaking kan zijn met een van de strippioniers van de vlieghelden.

> PETER ROTTHIER — mei 2018