SUPER KAKA 1 Een Nieuw Schooljaar
Stan Silas + Davy Mourier • Silvester 48 p. (SC)
|
|
Voor de jeugd |
|
De voorbije dagen hebben we ons al dan niet geamuseerd met een viertal jeugdstrips die Silvester in januari uitgaf.
Crazy Cavia's is een productie van dezelfde auteurs van de gagstrip Te Paard. In plaats van over edeldieren vertellen ze in dit afgeronde verhaal over zes cavia's. Het zijn zes verschillende soorten met elk een eigen karakter. Ze wonen in een afgebakend verblijf in de woonkamer van een jong gezin waar ze het eigenlijk goed hebben. Wanneer een nieuweling hen komt vervoegen, wil deze alleen maar ontsnappen. Tussen het hooi op de grond is het zoeken naar iets dat kan doorgaan voor een plot. We hebben die niet gevonden. Het einde zou aanleiding kunnen geven naar een vervolg, maar dat hoeft voor ons niet. De interessantste pagina's komen eigenlijk daarna. Op eenzelfde komische manier als de educatieve gagreeksen Diep in de Zee en Insecten (verschenen bij Ballon Comics) leren we bij over cavia's en hoe die het best te verzorgen zijn. Als uitsmijter steken we nog op dat cavia's voedingrijke keutels produceren.
Dat brengt ons naadloos bij Super Kaka. Què? Zijn we zo laag gevallen dat er strips worden uitgebracht over een lachend kakske? Wel, Super Kaka vonden we een aardige strip. Om toegelaten te worden op de Imagi-school moeten kinderen voldoende verbeelding bezitten om hun droom in werkelijkheid om te zetten in de vorm van een wezen. De kleine Luca heft het zwaar en komt op de valreep op een drolletje met een cape die hij Super Kaka noemt. Het wezentje ruikt naar aardbeien, maar daarmee wint Luca nog niet het respect van zijn medeleerlingen. Ja, hij wordt wel degelijk toegelaten op de school. Samen met hun wezens moeten de kinderen aan wedstrijden deelnemen, maar eerst moeten ze leren strijden in teams. 't Is nu aan Luca en zijn drolletje om zich te bewijzen. Een familiaal achtergrondelement en de magische intrige leiden nog naar twee vervolgalbums. Super Kaka is getekend in een warm ingekleurd mangastijltje waar de schattigheid van afdruipt. Dit kan zeker scoren bij kinderen, alleen al door nieuwsgierigheid naar het bruine personage. Ze zullen niet ontgoocheld worden.
In elk album van Er Was Eens... De Mens leren de vaste personages (en de lezers) bij over gewoontes en gebruiken uit historische periodes. Na de prehistorie en Egypte zijn in het derde deel de Vikingen aan de beurt. Pieter, Pieternel, Dikkie, Naarling en Dwerg (uit de beroemde tekenfilmreeks van Albert Barillé) belanden tijdens een tochtje op zee in een dichte mist. Wanneer ze er weer uitkomen, dragen ze kleren uit de Vikingentijd. Terwijl ze uitzoeken wat er is gebeurd, geeft de wijze Maestro (meer baard dan mens) tekst en uitleg over de Vikingen en verweeft er een strijd om de macht door. Daar past zelfs wat drama bij tot op de laatste pagina's in een rotvaart de veroveringen en verdere geschiedenis van de Vikingen er in een rotvaart worden doorgejaagd. Dwerg wordt draaiierig van al die data. We kennen het gevoel. De tekeningen van Jean Barbaud zijn volgens de trditie van de Franco-Belgische school: zwierige penseellijnen, een typische dikkeneuzenstijl zoals die in de glorieperiode van Robbedoes niet zou misstaan. De scènes door de Indische tekenstudio Minte zijn veel sterieler en niet zo best, maar ze sluiten wel meer aan bij de tekenfilmbeelden. Ach, het leest wel vlot en we kunnen ons makkelijk inbeelden dat het een educatieve meerwaarde biedt om kinderen dit te laten lezen als afwisseling voor schoolboeken waar minder plaatjes in staan.
Over deel 1 van de middeleeuwse Star Wars-parodie Sterrenwaas waren we wat in dubio. Het hing allemaal af van de grappen die nog een wankel evenwicht kenden. In dit tweede album, dat losjes de verhaallijn van The Empire Strikes Back volgt, zien we verbetering. Het plagerige toontje van zowel de personages als de auteurs hebben we nu goed beet. Hun vondsten om alle sf-technologie en de oorspronkelijke verhaalelemanten te vertalen naar een middeleeuwse setting leveren het nodige vertier op. Als Silvester op Comicons gaat staan, legt het Sterrenwaas best goed in het zicht van de bezoekers. Ze zouden weleens een ontdekkingetje kunnen doen. |
|
> DAVID STEENHUYSE — januari 2018 |