Bibliografie van Andrew Robinson
• De Vijfde Beatle
Bibliografie van Mark Millar
• Kick-Ass
SUPERMAN: RODE ZOON 


Dave Johnson/Andrew Robinson/Kilian Plunkett/Walden Wong + Mark Millar • RW Uitgeverij
176 p. (HC)
Rode Superman

Na de publicatie van de Batman-strip Gotham by Gaslight, met Batman in een compleet andere context (in 1891 met Batman tegenover Jack The Ripper) werd er een compleet nieuw label bedacht: Elseworlds. Dat zijn verhalen die los staan van de hoofdverhalen en gekende personages plaatsen in een andere tijd, situatie of locatie. Superman: Rode Zoon is zo'n Elseworlds-verhaal uit 2003 dat uitgaat van de premisse: Wat als Superman niet in de VS was geland, maar in de Sovjet-Unie, achter het IJzeren Gordijn tijdens de Koude Oorlog?

Mark Millar
schreef een alternatief verhaal met een held voor de gewone arbeider, Stalin en het socialisme! Superman, met een briljant gevonden logo op zijn borst met hamer en sikkel, is ook hier een rechtschapen held met goede bedoelingen die zich weliswaar voor de kar laat spannen door vadertje Stalin. Toch vraagt hij zich af of hij niet beter op zijn eentje over de wereld zou heersen om economische en andere welstand voor elke bewoner te bekomen. In een wereldwijd uitgebreid Warschaupact biedt alleen de Verenigde Staten, die in Superman een machtig wapen van de vijand ziet, tegenstand. Daar loopt ook ene Lex Luthor rond die een eigen Superman ontwikkelt. Het falen van dat Frankensteinmonster maakt allemaal deel uit van een geniaal meesterplan. Voor andere gekende figuren is er ook een specifiek, alternatief plaatsje weggelegd. Lois Lane is mevrouw Luthor, Wonder Woman is Supermans love interest, Hal Jordan (nog steeds de interessantste Green Lantern) is van de partij en Batman is een Russische terrorist die Superman bekampt.

De tekenaars spelen met communistische iconografie, voornamelijk geïnspireerd door Russische propaganda, met veel rood en grijs in een bedompte sfeer. De uitwerking van een in se eenvoudig idee — maar kom er maar eens op! — is zowel in tekst als beeld een geslaagde oefening geworden in drie stevige hoofdstukken. Door de actuele situatie in Oekraïne en het Russische spierballengerol is Superman: Rode Zoon tegenwoordig, twaalf jaar na datum, met een verruimd referentiekader extra 'genietbaar'. Dit vraagt naar meer.

> DAVID STEENHUYSE — augustus 2015