Bibliografie van Adrian Tomine
• Scènes uit een Aanstaand Huwelijk
TEKORT 


Adrian Tomine • Oog & Blik
108 p. (SC)
Pijnlijk realisme
Met Tekort treedt er een nieuwe stem in onze stripwereld binnen. In het geval van Adrian Tomine is dit geenszins overdreven. Toegegeven, er zijn wel meer auteurs die het alledaagse tot een kunst verheffen. Tomine graaft echter dieper en haalt alle betekenis uit de menselijke soort. Hij analyseert op een pijnlijk accurate manier zijn personages en zet ze zonder mededogen in de meest ongemakkelijke situaties. Sinds hij halfweg de jaren negentig aan de middelbare school begon met het maken van zelfgekopieerde minicomics, koos deze 33-jarige Amerikaan meteen dit pad. Ver weg van de superhelden publiceerde hij onder de titel Optic Nerve verhalen over sociaal onaangepaste types, van wie ieder van ons er wellicht enkele kent of er misschien zelf wel heimelijk eentje is.

Doorheen de jaren bleef Tomine zijn fijnzinnige, wat statische tekenstijl verfijnen in de spaarzaam gefabriceerde comics. Enkele jaren geleden besloot hij om van Optic Nerve 9 tot 11 één lang verhaal te maken. Ben Tanaka is een ingeweken Japanner, die nog wat problemen heeft met zijn nationaliteitsgevoel. Hij verafschuwt alle Aziaten die kost wat kost nog banden onderhouden met hun oude continent, en die zich enkel ophouden in Aziatische kringen. Deze frustratie drijft hem weg van zijn vriendin. Jaloezie, onbegrip en wantrouwen, het zijn allemaal kernwoorden uit de wereld die Adrian Tomine in Tekort schept.

Het valt ons moeilijk om binnen het Nederlandstalige stripaanbod een aanknopingspunt te bieden voor het werk van Tomine. Ghost World van Daniel Clowes komt wel in de buurt, maar gaat dan weer verder in de richting van satire. Tomine houdt alles strikt realistisch en herkenbaar. Opgewekt wordt een mens niet van Tekort, maar voor een superbe graphic novel zijn we dan wel weer aan het juiste adres.
> MARC BASTIJNS — november 2007