Bibliografie van Derf Backderf
• Trashed
MIJN VRIEND DAHMER 


Derf Backderf • Scratch Books
224 p. (HC & SC)
Murder, he wrote

Tik de naam Jeffrey Dahmer even in bij je favoriete zoekmachine en je krijgt een verhaal te lezen dat echt wel alle verbeelding tart. Het levensverhaal van deze Milwaukee Cannibal leest namelijk als een over-the-top horrorverhaal en bezorgt je de nodige zure oprispingen. Stripmaker John 'Derf' Backderf had de twijfelachtige eer om de schoolbanken te delen met deze seriemoordenaar en hield er in elk geval genoeg inspiratie aan over om een volledige graphic novel aan de man te wijden. Backderf kiest niet voor de gemakkelijke weg: hij zou er een gore splattercomic van hebben kunnen maken, maar hij opteert ervoor om subtiel dieper te graven. Zijn herinneringen aan Dahmer zijn natuurlijk serieus gekleurd door de ernst van de misdaden en daardoor plaatst de auteur alles in een zeker perspectief. Toch straalt het verhaal vaak een zekere sympathie uit voor de getroebleerde jongeman wiens alcoholprobleem en latente homoseksualiteit een veel groter probleem maskeerden.

Het artwork doet wat denken aan dat van Joe Sacco of Robert Crumb, maar zelf haalt Backderf nogal eens de cultfiguur
Vaughn Bodé als inspiratiebron aan. De invloed van de Amerikaanse underground comic scene die in de jaren 1980 furore maakte, is in elk geval duidelijk te merken.

Het album werd in 2012 op heel wat lovende recensies onthaald en het gerenommeerde Time Magazine plaatste het zelfs in zijn top 5 van must reads in de afdeling non-fictie.
David Small, de auteur van het prachtige Stitches (nog vertaald door uitgeverij Lebowski als Sprakeloos) zei ooit het volgende over dit boek: "It wasn't easy reading this book, but I'm glad I did”. Dit album biedt inderdaad een klare inkijk in de daden van een gefrustreerde jongeman en geeft zelfs wat antwoorden op enkele prangende vragen waar je misschien mee worstelt. Ook al confronteert Backderf je nergens met een van de zeventien (!) slachtpartijen, het onderhuidse ongemakkelijke gevoel blijft nazinderen.

Stripuitgeverij Scratch Books maakt het ons niet gemakkelijk en mikt met deze uitgave weer resoluut op de meerwaardezoeker. Dat die het origineel misschien al in de kast heeft staan, lijkt hen worst te wezen. Deze eigenzinnige aanpak leidt jammer genoeg niet tot een topverkoop in de stripspeciaalzaken en dat is eigenlijk wel jammer: een boek als dit zou immers niet onder de radar mogen blijven. Om het album te promoten heeft de uitgeverij de auteur himself uitgenodigd voor een korte tournee in de Lage Landen.

> MARIO STABEL — februari 2015