LEGENDEN VAN TROY: PLONEïS DE ONZEKERE
Éric Hübsch + Christophe Arleston/Jean-Luc Sala • Uitgeverij L 48 p. (HC & SC)
|
|
Een vrouwenkwestie |
|
Het zal je maar overkomen! Je loopt al jaren mee als man, beleeft avontuurtjes en allerlei leuke dingen waar je vrouw, of vrouwen in het algemeen, geen weet van hebben als plots je wereld op zijn kop wordt gezet. Dat is nu net wat Ploneïs en zijn vriend Mahalon overkomt. Nadat ze een handel in Oytls, zeldzame insecten met hoge waarde, hebben afgerond met de beruchte koppensnellers, de Shavashava's, keren beide vrienden terug naar de stad Lasputas. Na het te gelde maken van de Oytls besluiten ze neer te strijken in een of ander etablissement. Hadden ze beter niet gedaan. Al snel worden ze verdoofd afgevoerd naar het bordeel van Lyra, een kenau die na een verkrachting in het verleden alle mannen rauw lust. Wanneer zij ongesteld is, kan ze mannen omtoveren tot wulpse vrouwen. Dat is haar gave. Die mannen worden daaropvolgend tewerkgesteld in haar bordeel. Ploneïs valt de eer te beurt om omgevormd te worden tot een pronte deerne. Zijn vriend, een lelijkerd, wordt in de rivier gegooid als aas voor ons onbekende creaturen. Is dit het einde van een duurzame vriendschap? Het geheel is een uiterst ludiek avontuur, doorspekt met diverse knokpartijen en de onverwachte hulp van de Shavashava's.
Tekenaar Eric Hübsch kennen we nog van de vermakelijke serie Excalibur, waarvan vier albums verschenen tussen 1998 en 2003 bij uitgeverij Talent in de Collectie 500. Helaas bleven twee albums onvertaald. Hübsch heeft een zwierige tekenstijl die zich uitstekend leent voor de wereld van Troy. Hij tekent als de beste voluptueuze dames, zonder ordinair te worden. Hij heeft een verzorgde, fijne lijnvoering met oog voor detail. De tekeningen zijn een lust voor het oog en ondersteunen de humor in het verhaal. Van deze tekenaar willen we in de toekomst nog meer werk zien.
Het scenario komt gewoontegetrouw van Christophe Arleston, deze keer in samenwerking met Jean-Luc Sala. Arleston kennen we vooral als de bedenker van de wereld van Troy. Hij is een veelschrijver voor diverse tekenaars. Via de reeks Legenden van Troy kan hij verhalen uitwerken die zich afspelen in het verleden van het toch wel legendarische Troy, waarvan zeker en vast nog niet iedere uithoek is verkend. Jean-Luc Sala is geen onbekende in het stripwereldje. Hij heeft een ruime visie. Hij pint zich niet vast op een of ander genre. Hij kan zowel het semihistorische, avontuurlijke genre als het detectivegenre aan. Dat bewijzen reeksen als Cross Fire, Questor en Spynest. Met Ploneïs de Onzekere zet hij zijn eerste stappen in de wereld van Troy. Hopelijk vloeien er nog meer van deze verhalen uit zijn pen.
Met bovenstaande strip voegt Uitgeverij L weer een mooi album bij aan de toch al uitgebreide wereld van Troy. Wat we hier nog van kunnen verwachten, hangt af van Arlestons fantasie. Helaas hebben we geen glazen bol om nieuwe avonturen al in primeur te lezen. |
|
> WILLEM GAY — september 2014 |