Bibliografie van Gerard Leever
• Dik van Dieren
• Gemengd Dubbel
• Guust: Gefeliciflaterd!
• Het Felix Flux Museum
• Kanaal 13
• Oktoknopie
• Superhobo!
• Suus & Sas
• Terug naar Studio Arnhem
DE VLOEK VAN BANGEBROEK 1-2


Gerard Leever • Strip2000
48 p. (SC)
Losse handjes!

Enkele jaren geleden waren onze significant other en wijzelf serieus onder de indruk van het vestonneke van een van de signerende tekenaars op de Stripdagen in Turnhout. Na enkele streekbieren durfden we erachter komen dat het — voor de fashionkonijnen onder jullie — over een creatie van de Nederlandse ontwerper Hans Ubbink ging. Achteraf nog goed gelachen (lang leve de streekbieren) met dat onderhoudende levende uithangbord van Dutch fashion: Gerard Leever. Nog altijd spijt dat we op het eind van de avond geen truitjes (of jasjes) gewisseld hebben...

Wij kenden de man toen alleen van zijn Gleevers Dagboek, achteraf bleek dat hij best al wel wat publicaties op zijn naam had staan en in Nederland over een uitgebreide fanbase kon beschikken. Toch weer straf hoe weinig stripmakers erin slagen om binnen hetzelfde taalgebied de landsgrenzen over te steken... Misschien moeten we toch eens een comicbattle België-Holland op poten zetten? De sjaals en truitjes zullen er in elk geval al een stuk minder truttig uitzien!

De ontstaansgeschiedenis van deze De Vloek van Bangebroek is er ook weer een om u tegen te zeggen en we verwijzen je daarvoor graag naar het documentaire gedeelte in deze ultieme, tweedelige bundeling, mooi uitgegeven door Strip2000.

En waar gaat deze strip nu over? We presenteren je met plezier de synopsis in een notendopje:

Setting: het kasteel van Bangebroek

Protagonisten: Frankenstein, zijn monster, sidekick Igor, het jongetje Jake, kasteeleigenaar Dracula en de mummie

Antagonisten: een bange burgemeester, de wethouder en de obligate Van Helsing

Verhaal: ondergeschikt aan de humor

Door een aantal van die klassieke griezels onder hetzelfde dak te brengen, deden deze albums ons onwillekeurig denken aan The Bojeffries Saga van Alan Moore en Steve Parkhouse, die losjes dezelfde personages herbruikt, uit dezelfde periode dateert (begin jaren 1980), ook een woelige publicatiegeschiedenis kent, maar wel op een ouder publiek mikt.

De gags zijn al in verschillende media en in diverse formaten verschenen en zo wordt er links en rechts wel eens een verhaallijntje gerecycleerd. Dit neemt niet weg dat dit een leuke en grappige kinderstrip is, waarin kwistig met ledematen gestrooid wordt, zonder dat dit nachtmerriemateriaal oplevert. Ook anno 2014 blijft dit een frisse strip die de jonge doelgroep perfect bedient!

> DAVID STEENHUYSE — mei 2014