FLIKKEN 1 Bruce en de Maraboes
Michaël Vincent + Zaki • Ballon Comics 48 p. (SC)
|
|
Maturiteit |
|
Kersvers stripscenarist Zaki laat er geen gras over groeien. Hij ploft ons meteen in een undercoveroperatie waarbij Kroesmans is geïnfiltreerd in de bende van Propere Danny die zich inlaat met drugs. Daags nadien ontvoert hij de dochter van een juwelier en eist losgeld. Kroesmans laat sindsdien niets meer van zich horen en kon enkel een bericht in code doorgeven. Wat schuilt er achter het woord "maraboe" dat hij vermeldde? De verschillende pistes worden nu door zijn collega's onderzocht. Supercop Bruce toont zich daarbij als de perfecte geleider tussen het veld- en het bureauwerk. Stellen dat hij het hoofdpersonage is, zou niet rechtvaardig zijn want de allochtone Jimena, het jonge, sexy veulen Andrea en uiteraard Kroesmans doen meer dan hun duit in het zakje.
Het idee voor deze nieuwe stripreeks werd naar verluidt tussen pot en pint geconcipieerd aan de toog na een zoveelste succesvolle Flikkendag. Dat is of was een jaarlijks evenement waarop de acteurs in de tv-reeks Flikken samen met de echte Gentse flikken het publiek entertainen en informeren over de werking van de politiedienst. In het verlengde daarvan ligt Flikken, de strip, zonder dat het verder ook maar iets heeft te maken met de tv-reeks. Op de perspresentatie van het album verzocht de Gentse burgemeester Daniël Termont nadrukkelijk om vooral de positieve kanten van het politiekorps te blijven belichten. Dat kon het wel gebruiken na enkele recente schandalen. Dat riekt geweldig naar propaganda, maar daar is in het eerste deel niet veel van te merken. Het avontuur, het thrilleraspect en meer naar het einde toe de actie primeren gelukkig nog. Voor een eerste stripscenario deed Franquin-fan Zaki dat nog niet slecht. We vonden alleen dat dit eerste album een beetje te weinig introductie miste (je moet maar meteen kunnen meegaan met de verschillende personages) en het middenstuk te veel geklets bevatte zonder dat de zaak echt opschiet. Maar daarna knalt de actie los. Het zal wel overeenkomen met de realiteit, denken we dan.
Voor tekenaar Michaël Vincent is dit het derde grote stripproject na Boeboeks en Orphanimo!! dat hij maakte met zijn broer Luc (die nu de inkleuring van Flikken verzorgt) en Ivan Adriaenssens. Hij heeft het rustiger aangepakt dan voornoemde jeugdreeks dat bol stond van overlappende kaders en tekstballonnen en opzichtige computereffecten. Eigenlijk willen we gewoon zeggen dat we Flikken beter getekend vinden dan Orphanimo!! De personages zijn mooier en realistischer. Michaël weet zich te beheersen in de expressies en plant de Gentse decors zodanig in het beeld dat ze niet overkomen als een verplicht nummertje om zoveel mogelijk Gent in beeld te tonen. Hij heeft op stripgebied duidelijk aan maturiteit gewonnen. Met slechts één album per jaar wil men gaan voor kwaliteit, niet voor bandwerk.
Van dit eerste album zijn er twintigduizend albums gedrukt die allemaal zijn gedistribueerd. Ook alle werknemers van het Gentse politiekorps en de administratie krijgen een album. Begin volgend jaar komt er een Franse editie om ook de Walen kennis te laten maken met Les Flics. We betwijfelen of zij daar wel op zitten te wachten, maar proberen kan geen kwaad. |
|
> DAVID STEENHUYSE — oktober 2010 |