Bibliografie van Bryan Talbot
• Fables Deluxe
HET VERHAAL VAN EEN SLECHTE RAT 


Bryan Talbot • De Vliegende Hollander
136 p. (HC)
Beatrix Potter in de huidige tijd

Uitgeverij De Vliegende Hollander schuimt de Engelstalige stripmarkt af naar topreeksen om te vertalen. Zeer populaire reeksen als Sin City, Y: The Last Man en Hellboy kunnen eindelijk een nieuw publiek vinden die strips liever in het Nederlands lezen. Een ander pareltje dat gevonden werd is Het Verhaal van een Slechte Rat. Auteur Bryan Talbot maakte dit boek al in 1995.

In zijn jeugd bracht Talbot de vele vakanties door in het Engelse Lake District. De overweldigende en afwisselende natuur inspireerde hem om een strip te maken. Hij had enkel nog een verhaal nodig. Hij ontdekte dat de beroemde illustratrice Beatrix Potter in het Lake District heeft gewoond. Deze Helen Beatrix Potter (zoals ze volledig heet) is als kind geïsoleerd opgegroeid, want ze mocht niet naar school. Haar verhaaltjes over Peter Rabbit komen dan ook voort uit deze situatie. Ook hield ze een rat als gezelschapsdier. Bryan Talbot brengt deze gegevens over naar de huidige tijd. Helen is een meisje dat met haar rat wegloopt van huis. Ze is dol op de boeken van Beatrix Potter en besluit dan ook richting het Lake District te gaan. Zonder geld moet ze onderdak vinden in kraakpanden en gaat ze al liftend van de ene plek naar de andere. Al gauw wordt de reden van haar vertrek duidelijk. Als kind werd ze seksueel misbruikt door haar vader, en om die reden kan ze ook geen aanraking van een ander verdragen. Uiteindelijk wordt ze opgenomen door een ouder echtpaar dat een café runt in het Lake District. Daar kan Helens 'genezing' eindelijk plaatsvinden, wat leidt tot een confrontatie met haar ouders. Een indringend verhaal, met een thema dat in 1995 nog zelden in strips werd gebruikt.

De tekenstijl van Talbot is zeer verfijnd. Hij gebruikte echte personages als modellen en weet dan ook prima gezichtsuitdrukkingen en lichaamshoudingen zeer realistisch weer te geven. Een opvallend item is de dikkere inktlijn die elk personage omringt. Een sfeervolle inkleuring maakt het geheel ook een visueel genot.

> ERIK HUBRECHSEN — april 2010