Bibliografie van Achdé
• Beestenbende
• De Avonturen van Kid Lucky naar Morris
• De Avonturen van Lucky Luke
• Esmeralda
• Smerissen
DE AVONTUREN VAN LUCKY LUKE NAAR MORRIS 3
De Man van Washington


Achdé + Laurent Gerra • Lucky Comics
48 p. (SC)
Zeer toepasselijk allemaal!

1876, de voordagen van de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Lucky Luke wordt ontboden in Washington waar hij kennis maakt met enkele vooraanstaande senatoren. Zij vrezen dat de Republikeinse presidentskandidaat Rutherford B. Hayes vermoord zal worden op zijn campagnedoortocht in het wilde westen. Een zuidelijke tegenstander uit zijn eigen Republikeinse kamp, Perry Camby, lijkt een voor de hand liggend gevaar. Lucky Luke wordt dan ook persoonlijke bodyguard van de toekomstige president gevraagd de entourage van Hayes te vervoegen en als zijn plicht te vervullen.

Het mag geen toeval zijn dat in het kielzog van de huidige presidentsverkiezingen een Lucky Luke-album verschijnt met een andere presidentsverkiezing als thema. Na de kwakkeljaren van Ulysses Grant, wier legislatuur het ene schandaal na het andere kende, was het tijd voor verandering, of waar hoorden we dat nog? Hayes en zijn tegenstander Samuel L. Tilden vochten om stemmen in een land dat ondanks het beëindigen van de burgeroorlog ruim tien jaar eerder nog steeds ernstig verdeeld was. Meer nog, het zuiden werd nog steeds bezet door noordelijke troepen. Tilden haalde tienduizenden stemmen meer dan zijn opponent Hayes, maar deze laatste haalde dan weer enkele staten binnen die voor veel meer punten bij de kiesmannen stonden. Toevallig waren drie van deze staten zuidelijke staten en in deze staten werden de stemmers nogal eens onder druk gezet door de bezetters om op hun favoriet te stemmen. Deze stemmen werden dan ook betwist, en een commissie zou bepalen wie de stemmen van deze staten achter zijn naam kreeg. Het werd Hayes, die daardoor de verkiezingen won met één stem verschil.

Luke zou geen Lucky Luke zijn, indien heel de doodserieuze geschiedenis niet gekarikaturiseerd werd. Laurent Gerra kwijt zich dan ook schitterend van zijn taak. Hij portretteert Hayes als een ietwat onzekere en wereldvreemde persoon die zonder de hulp van Lucky Luke al in het eerste station tussen vier planken zou belanden. Hayes karakter wordt bovendien voor een groot deel bepaald door zijn echtgenote Lucy Ware Webb Hayes, die er streng religieuze methodische principes op nahoudt. Drank is uit den boze wat haar de bijnaam Lemonade Lucy oplevert. Het behoeft geen commentaar, als worden beide personages geschokkeerd door wat ze in het wilde westen tegen komen. Het levert enkele billenkletsers van jewelste op! In een ware thrillride worden alle westernclichés er doorgejaagd... Prostituées, indianen, Duitse immigranten, de KKK, premiejagers en echte cowboys, de lezer verveelt zich geen moment. Aanslag na aanslag wordt geportretteerd in een ware Cluedo-stijl wat zelfs zorgt voor mysterie. Verder noteerden we ook enkele cameo's. Billy the Kid mag de dans openen, en de slechte zuidelijke cowboy uit Texas, Perry Camby, kreeg het gezicht van niemand minder dan Georges W. Bush. Zeer toepasselijk allemaal.

Achdé is de ideale opvolger van Morris, zelfs Asterix-auteur Albert Uderzo is daarvan overtuigd. Terugkerende personages zoals Billy the Kid zien er identiek uit als die van de oorspronkelijke tekenaar uit Kortrijk. Zijn tekeningen tonen hetzelfde dynamisme en stralen dezelfde absurde humor uit. Wie grote verschillen ziet mag het ons komen melden, zelf merkten we er alvast geen op.

Het is steeds opletten geblazen wanneer klassiekers in de stripwereld verdergezet worden door nieuwe auteurs. Lucky Luke is een voorbeeld van onterechte scepsis. De nieuwe avonturen zijn een schot in de roos, moge er nog vele volgen!

> JACKY CORNELIS — februari 2009