ALEX Carthaagse Avonturen
Jacques Martin • Casterman 176 p. (HC)
|
|
Rasechte klassiekers |
|
In Het Vervloekte Eiland wordt Carthago geteisterd door vreemde gebeurtenissen. Niet enkel werd een grote geleerde ontvoerd, een mysterieus schip dat de ontvoerders oppikte, vernietigde zijn tegenstanders met een enkele energiestraal. Julius Caesar stuurt Alex naar Carthago om helderheid in de zaak te brengen. Op zijn zoektocht ontmoet Alex onder andere een vergeten Egyptische kolonie, een leger van Phoeniciërs en een oude bekende, met wie hij nog een appeltje te pellen heeft.
Het Spook van Carthago speelt zich zoals de titel reeds verraadt af in het antieke Carthago. Tussen de ruïnes van de eens zo welvarende stad wordt een lichtend spook waargenomen. Wanneer er angst ontstaat en doden vallen is het voor Alex en de gouverneur van Carthago welletjes geweest. Alex en Enak komen uiteindelijk een kleine groep aanhangers van de Carthaagse goden op het spoor. De kleine groep vrijbuiters zet alles op alles om onder de neus van de Romeinen een waardevolle schat te verplaatsen, hetgeen niet zonder slag of stoot zal blijken te gaan.
Carthago, aartsvijand van het oude Rome, lang voor het ontstaan van de republiek. Geen haar heeft het gescheeld of Hannibal had Rome op eigen bodem verslagen en van Carthago een wereldrijk gemaakt. Dit was buiten het Romeinse geslacht-Scipio gerekend, een geslacht van strategen waarvan grootvader en kleinzoon in twee allesbeslissende oorlogen Carthago op de knieën dwongen. De vrees voor het machtige Carthago was zo groot dat geen steen van de stad overeind mocht blijven, de losliggende stenen voor eeuwig vervloekt. Een thema, een legende met ongekende mogelijkheden. Als geen ander wist Jacques Martin hier een origineel uitgangspunt in te vinden en de vergane glorie te gebruiken als uitgangspunt van epische avonturen. Het botsen van verscheidene culturen, Phoeniciërs, Egyptenaren en aanhangers van het oude Carthago geven een mooi en interessant beeld van de erwtensoep waarin de Romeinen hun wereldrijk moesten uitbreiden en handhaven. Ondergronds verzet moet er altijd geweest zijn, en kleine wespensteken zullen de militaristische reus veel meer pijn gedaan hebben dan open veldslagen. Dit gegeven wordt perfect uitgewerkt in beide verhalen en schept een authentieke sfeer die de lezer meesleurt van bladzijde 1 tot 68.
Wie het er allemaal nog eens op wil nalezen, kan dat doen in het spiksplinternieuwe De Reizen van Alex-album Carthago. Vincent Henin, medewerker van de studio van Martin, zet zijn beste beentje voor en schept er heerlijke sfeertekeningen op groot formaat.
1957 en 1977. Tussen het verschijnen van Het Vervloekte Eiland en Het Spook van Carthago verliep zo maar even twintig jaar. Meer nog, het eerste verhaal is meer dan vijftig jaar oud. Beter kunnen we niet illustreren dat we met rasechte klassiekers te maken hebben. Een halve eeuw na dato zijn de avonturen van Alex langlezers geworden. Voor moderne stripfreaks is de verhaalopbouw traag en bevatten de tekstballonnen te veel tekst. En toch heeft het iets bijzonders... Liefhebbers van historisch onderbouwde strips waarin de spanning langzaam opgebouwd mag worden, en de ontknoping oh zo bevredigend is, zijn aan het juiste adres met deze vijfde integrale uitgave van Alex. Voor ons mogen ze rustig doorgaan zo. |
|
> JACKY CORNELIS — november 2008 |