DE HELDENDADEN VAN POISON IVY 3 Mazzel in Bir Hakeim
Philippe Berthet + Yann • Dargaud 48 p. (SC)
|
|
Gestileerde slapstick |
|
De Heldendaden van Poison Ivy is een spin-off van de serie Pin-Up waarmee Berthet en Yann hoge ogen gooiden. In de serie Pin-Up is er in de eerste cyclus een tekenaar (gebaseerd op de beroemde Milton Caniff) die gedurende WO II een krantenstrip tekende over Poison Ivy, een zeer verleidelijke vamp die de vijand met één zoen kon overwinnen. Dit personage werd dus gebruikt voor deze spin-off. Kopers die een soortgelijk verhaal verwachten als de serie Pin-Up komen daarmee wel bedrogen uit. De spin-off is pure slapstick. Gestileerde slapstick... dat wel. Want de tekeningen van Berthet zijn weer om van te smullen. Los van Pin-Up Is De Heldendaden van Poison Ivy ook gewoon een vermakelijke reeks.
Poison Ivy is een meisje dat in de moerassen woont in Amerika. Een gemeenschap met eigen normen en waarden en waar voodoo de gewoonste zaak van de wereld is. Door omstandigheden raakt ze vergiftigd door de vergiftigde klimopplant Poison Ivy, maar ze overleeft. Voortaan is een zoen van haar lippen nu wel dodelijk! Als gevolg daarvan wordt ze geronseld voor een speciaal team van vrouwen met bijzondere krachten. De zogenaamde W.O.W., Women on War. Dit team voert in het geheim opdrachten uit voor de president van de Verenigde Staten, Franklin Delano Roosevelt. Een beetje naïef, maar toch doeltreffend weten de vrouwen hun opdrachten te vervullen.
Hoewel deel 3 een sticker op de kaft heeft met de tekst "einde van de trilogie" is het niet per se een vervolg op de eerste twee delen. Na een intro, die een persiflage is op Asterix, komen we te weten dat de dames worden ingezet om in een Frans konvooi te infiltreren dat onderweg is in Afrika. Dit konvooi heeft een geheimzinnige lading te vervoeren, en de dames moeten uitvinden wat die lading is. De opdracht loopt via allerhande absurde, maar lachwekkende omstandigheden uiteindelijk verkeerd af. Niet getreurd, een nieuwe opdracht ligt alweer in het verschiet. Een verwisseling van personages zal nog voor de nodige spanningen zorgen binnen het team, dat staat vast. |
|
> ERIK HUBRECHSEN — april 2008 |