Bibliografie van Jason Fabok
• Batman: The Dark Knight: Golden Dawn
Bibliografie van Scott Snyder
• Batman Herboren
• Batman: De Zwarte Spiegel
• Batman: De Zwarte Spiegel
• The Wake
Bibliografie van James Tynion IV
• Batman: Detective Comics
BATMAN 2
Nacht der Uilen


Greg Capullo/Jason Fabok/Rafael Albuquerque/Becky Cloonan/Andy Clarke + Scott Snyder/James Tynion IV • RW Uitgeverij
208 p. (HC)
De beuk erin

We wisten amper wat ons overkwam, ergens in juli 2014. Batman 1: Het Hof der Uilen sloeg bij ons in als een bom, een wervelwind in tekst en beeld. We wisten met ons enthousiasme geen blijf en riepen het eind 2014 uit als een van onze favoriete albums van dat jaar.

In deel 2 zetten Greg Capullo en Scott Snyder opnieuw de beuk erin. Het doodsvonnis voor Bruce Wayne was uitgesproken, de Talons komen 'm belagen op zijn landgoed, tot in de geheime Batcave zelfs. Uil versus vleermuis. Ondertussen moet Batmans 'familie' proberen verhoeden dat de dodenlijst van het Hof der Uilen tot uitvoer wordt gebracht. Het gaat om een lange lijst van prominenten in Gotham City wiens leven op het spel staat. Een van de Talons biecht bovendien een familiegeheim op terwijl een gevecht zich op de grond en in de lucht ontspint. Of het waar is of niet valt al bij al te weerleggen, maar het brengt Bruce wel serieus aan het twijfelen. En dat is nog lang niet de enige beproeving die hem te wachten staat.

De overrompelende indruk van het eerste album hebben we helaas minder ervaren bij dit vervolg. De afhandeling van de verhaallijnen in de eerste hoofdstukken staat op eenzelfde niveau al deel 1, maar vanaf dan wisselen hoofdstukken die amper iets te maken hebben met het voorgaande elkaar af en verstoren ze eigenlijk de verdere vertelling over de Talons en het Hof der Uilen. Het origineverhaal van Mister Freeze, de vertelling van butler Alfreds vader, een zijdelings verhaaltje over een broer en zus zijn op zich lezenswaardig, maar ze leiden af. De uiteenlopende stijlverschillen door de verschillende tekenaars die het allemaal tekenden, maken er een warrig geheel van. In het laatste hoofdstuk wordt dan nog van de ene op de andere pagina van tekenaar veranderd.

Met het Hof der Uilen en het huurmoordenaarsgilde van de Talons dachten we aan een langlopende reeks vol goede vondsten over dat genootschap te beginnen. Nu hebben we het idee dat het belangrijkste kruit al is verschoten. Positief is dat het ferm vooruitgaat en dat het verhaal niet uitgerokken of uitgemolken wordt. Toch niet in de eerste twee delen die we nu achter de rug hebben. Maar deze Batman-reeks gaat verder. Met nieuwe wendingen, ernstige persoonlijke drama's en verrassingen voor Bruce Wayne alias Batman. De kritieken zijn lovend, onze aandacht blijft gespannen.

> DAVID STEENHUYSE — september 2015