Alle bijdragen van Rob van Bavel aan de rubriek De Commentator bundelen we op deze pagina.

Klik verder naar de volgende onderwerpen:
06/11/2014 Uitgever Rob van Bavel over Storm - De Kronieken van Roodhaar 1
 
Uitgever Rob van Bavel
over Storm - De Kronieken van Roodhaar 1
06/11
TOP
COMMENTAAR BIJ PAGINA 6
Over het waarom van de spin-off: "Het is nooit de vraag geweest of Roodhaar haar eigen reeks zou krijgen, de vraag was alleen wanneer. In de loop van de jaren passeerden talloze scenario's de redactie van uitgeverij Don Lawrence Collection, maar pas na het overlijden van Storm-tekenaar Minck Oosterveer besloot de uitgeverij dat de spin-off er moest komen om de fantastische wereld van Storm verder te ontdekken en vragen te beantwoorden waar we met zijn allen al jaren mee rondlopen. Don Lawrence zou dit zeker toejuichen. Met hem ben ik een keer begonnen aan de Storm-encyclopedie, om op die manier hoofdpersonen als Kiley een achtergrond te geven."

Over de Diepe Wereld: "Het concept van de Diepe Wereld is briljant gevonden door Martin Lodewijk. Daar zijn nog zoveel verhalen over te vertellen dat de Diepe wereld opnieuw het decor voor De Kronieken van Roodhaar zou worden."

Over Krill: "Krill is de gemeenschap waarbinnen Roodhaar is opgegroeid. Het is het startpunt van de nieuwe reeks, maar ik betwijfel of Roodhaar en Kiley daar ooit zullen terugkeren."

Over Kiley: "Uiteraard had Roodhaar een metgezel nodig om samen avonturen mee te beleven. Storm was nog lang niet in beeld en het moest wel een man zijn die als een rots in de branding naast haar kon staan. Iemand die al in het eerste verhaal van Storm een diepe indruk op de lezers had achtergelaten was de sympathieke Kiley. Samen zou dit een sterk duo opleveren. Roy gaf zijn eigen draai aan het verleden en tegen alle verwachtingen in blijkt Kiley een grote rol in haar opvoeding te hebben gespeeld. Dit zorgde voor een mooie twist in het verhaal. Door in het begin te suggereren dat Roodhaar het ontvoerde koningskind was, waar ook nog een voorspelling aan verbonden was, maakt het slot des te interessanter. Hoe de relatie zich tussen Kiley en Roodhaar ontwikkelt, zien we in het volgende deel."


COMMENTAAR BIJ PAGINA 7
Over Gordar: "Elk verhaal heeft een slechterik nodig, en Gordar neemt die rol prima voor zijn rekening."

Over Roy Thomas: "Nadat ontelbare namen de revue waren gepasseerd viel tijdens een brainstormsessie op de Eppo-redactie de naam Roy Thomas. Ger Apeldoorn, een van de eindredacteuren van Eppo, had goed contact met de cobedenker van Conan en Red Sonja, en Roy zou zeker een spannend verhaal kunnen schrijven. Via e-mail nam ik contact op met Roy Thomas. Het toeval wilde dat hij een paar weken later in Europa zou zijn, voor de Comic Con in Londen. Een afspraak was snel gemaakt. We zouden elkaar daar treffen. Omdat Roy Thomas wel bekend was met het werk van Don Lawrence, maar niet met Storm had ik de complete Storm-serie meegebracht naar onze afspraak in Londen. Met mij besprak hij de opzet van de Diepe Wereld en de mogelijkheden die deze vreemde wereld bieden. Het barbaarse leven dat zich afspeelt op een plek die voorheen de oceaanbodem was, gecombineerd met een technologie van lang vervlogen tijden, die bij ons nog moeten aanbreken. Roy Thomas zag het als een grote uitdaging om met de reeks aan de slag te gaan en verheugde zich op de samenwerking met Romano Molenaar en het voortzetten van de nalatenschap van Don Lawrence. Daarbij heeft hij altijd al een zwak voor krachtige vrouwen met rood haar gehad."

Over Amoras als voorbeeld: "Roodhaar speelde al voordat Amoras verscheen. Terwijl Amoras verder van de oorspronkelijke strip staat, proberen we met Roodhaar dichter bij het origineel te blijven."

Over de inkleuring: "De zoektocht naar de inkleurder was kort, aangezien we niet op zoek waren naar een tweede Jorg de Vos. We hadden al in een vroeg stadium gekozen voor een afwijkende digitale inkleuring en dan kom je al snel uit bij Vittorio Leonardo, een van Europa's topinkleurders."



COMMENTAAR BIJ PAGINA 8
Over Storm in Eppo: "We willen Roodhaar eigenlijk afwisselen met Storm. Het zou mooi zijn als de frequentie van de voorpublicatie zou kunnen worden opgeschroefd naar drie of vier pagina's per nummer. Goed voor het verhaal en op die manier kunnen we van beide reeksen een album per jaar presenteren."

Over buitenlandse interesse: "Nog voordat het eerste album verscheen was de reeks verkocht aan Duitsland. Ook vanuit Italië en de USA is er grote interesse."

Over nog meer spin-offs: "Het universum van Storm biedt ongekende mogelijkheden. Hoe we dat in kaart gaan brengen, is iets waar we de komende jaren veel energie in zullen steken."