Alle bijdragen van Pieter De Poortere aan de rubriek De Commentator bundelen we op deze pagina.

Klik verder naar de volgende onderwerpen:
19/06/2010 Boerke mag er dan wel eenvoudig getekend uitzien, toch gaat er voornamelijk voor de befaamde zoekprenten van diens auteur Pieter De Poortere heel wat gepuzzel met documentatie aan vooraf. Uit De Zoon van biedt De Poortere een overzicht van fotomateriaal uit de verschrikkelijke Tweede Wereldoorlog dat naar zo'n zoekprent leidt.

 
19/06
 
 
Pieter De Poortere: "Functionele zoekprenten"
De Zoon van... Nieuw in dit album zijn de grote zoekplaten, genre Waar is Wally? Ik had wel al een paar zoekplaten gemaakt voor Hic Sunt Leones destijds waarin ik Boerke in een bekende wereldramp plaatste. Het idee is dat de kijker jolig op zoek gaat naar Boerke, maar vergeet dat hij eigenlijk naar een gruwelijk tafereel zit te kijken.

Maar deze keer zitten de zoekprenten er ook in voor de functionaliteit. Ik heb deze gebruikt om het boek in verschillende hoofdstukken op te delen. Ze hebben twee functies. Enerzijds tonen ze de plaats waar het komende hoofdstuk zich zal afspelen, en anderzijds zocht ik een goeie manier om mijn personages te benoemen, aangezien het boek voor de rest tekstloos is. Voor de gewone Boerke-albums is documentatie niet altijd even belangrijk, maar voor de juiste sfeer in De Zoon van vond ik het toch nodig dat de vliegtuigen, gebouwen, kledij, een klein beetje waarheidsgetrouw waren. Alles is weliswaar vereenvoudigd, maar toch herkenbaar.

Elke zoekprent is een puzzel. Ik begin altijd met het decor en dat wordt later ingevuld met mannetjes, zo'n honderd per zoekprent. Dat decor is dan een samenraapsel van foto's die ik meestal via internet met Google Images vind. Hieronder een voorbeeld van een zoekprent van Berlijn op het einde van de Tweede Wereldoorlog (zoekterm in Google Images: "Berlin 1945") en enkele van de fotootjes die ik heb gebruikt om de tekening samen te stellen.

Voor deze tekening heb ik ook naar de film Der Untergang gekeken en het beeld op still gezet bij interessante frames. Dit is zo'n screenshot. Trouwens een goeie scène uit de film: een kanon wordt bemand door kinderen en een vader verbiedt zijn zoontje om mee te vechten, maar hij wordt door zijn zoon uitgescholden voor lafaard...

De crashende B-17 bommenwerper. Ik teken graag vliegtuigen in mijn zoekprenten omdat die wat diepte geven.

De vernielde Brandenburgerpoort als 3D-model. In mijn tekening is ze wel wat smaller met twee poortjes en wat zuilen minder. De kunst is zoveel mogelijk te schrappen zonder dat de herkenbaarheid in het gedrang komt.

Deze halftrack staat ook wel ergens op de zoekprent.

Net als deze vernielde auto...

Schets in potlood op formaat 36 x 52 cm.

De zwartplaat geïnkt met penseel en acrylverf (ik gebruik geen oostindische inkt, liever stugge acrylverf om mijn dikke lijnen te kunnen controleren).

De uiteindelijke zoekprent, ingekleurd in Photoshop.