Alle bijdragen van Nicolas Petrimaux aan de rubriek De Commentator bundelen we op deze pagina.

Klik verder naar de volgende onderwerpen:
01/08/2016 Nicolas Petrimaux over Zombies Nechronologies 1
 
Nicolas Petrimaux over Zombies Nechronologies 1
01/08
TOP
Zombies Nechronologies 1
Onderstaande bijdrage van Sophie Bogrow verscheen eerder in het Franse stripmaandblad Casemate nummer 72 van juli-augustus 2014.

COMMENTAAR BIJ PAGINA 3
Zombies Nechronologies 1
Over Parijs: "Toen Olivier Peru me aanbood om een van de drie voorziene Nechronologies te tekenen, gooide ik me op de Franse aflevering. Na elf jaar in de hoofdstad gewoond te hebben, was ik verliefd op die stad, op haar architectuur, de sfeer. Ik had al lang een project in gedachten over een vergaan Parijs, iets post-apocalyptisch. Na deze plaat zien we niet veel meer van Parijs, het gaat snel richting de regio errond en naar Genève die ik beduidend minder ken! Maar in dit stadium, tussen de actie die ontspint en de afwezigheid van de dialogen, is er geen sprake van om het decor te veel te laten doorwegen."

Over standpunten: "De albums in deze serie openen volgens de traditie met dit soort scènes met een groot spektakel zoals in films. In het scenario stond grosso modo: 'Parijs temidden de chaos'. Ik heb de meest symbolische locaties gekozen vanuit standpunten die gene postkaartjes opleveren. Vandaar het zicht op de helikopter die voor het Elysée landt. Mijn beelden mengen luchtzichten, klassieke documentatie en een 3D-computermodel van de Eiffeltoren. Zonder de computer had ik wellicht een minitorentje gekocht op Champ-de-Mars!"

Over het Elysée:
"Het vooraanzicht van het Elysée is nogal breed. Er was een groot zicht nodig om ons duidelijk te situeren op het middenplein (het was niet makkelijk om een goede foto te vinden waarop de hele gevel was te zien) en dicht genoeg om de aanval van de zombies en de verdediging van de soldaten van elkaar te onderscheiden. Ik heb met de diepte van de voor- en achtergrond gespeeld. Ik kan niet met 100% zekerheid garanderen dat het er zo uitziet, maar ik deed wat ik kon."COMMENTAAR BIJ PAGINA 5
Zombies Nechronologies 1
Over verborgen details: "Dit was de eerste plaat die ik maakte voor de uitgeverij voor ik het contract tekende. Er is sindsdien nogal aan bijgewerkt! Gelukkig werk ik nooit op papier. Van de eerste rough (een bijna onnozele weergave van wat er grosso modo is te zien) tot de laatste afwerking is alles gemaakt met Photoshop en met lagen op elkaar. Onder de zwarte vlakken zijn veel details verborgen die lezers nooit te zien krijgen en die op mijn harde schijven zijn bewaard."

Over president Hollande: "De president van de republiek heeft een elastisch gezicht, met veel rondingen, zonder uitgesproken lijnen. Dat valt niet goed samen met mijn nogal hoekige tekenstijl. Ik weet niet hoeveel keer ik hem opnieuw heb getekend en hoe vaak ik de personages om hem heen heb aangepast om een coherente stijl te behouden. Ik was er niet rouwig om om hem snel te zien verdwijnen en zijn terugkeer wat verder vond ik niet prettig! Met Sarkozy zou het makkelijker geweest zijn, maar ik hou er echt niet van om bestaande personages te tekenen."

Over het zombiethema:
"Ik ben niet zozeer een fan van levende doden, ik heb zelfs Walking Dead niet gelezen, maar vreemd genoeg blijft het onderwerp me achtervolgen. In een videotheek waar ik werkte, hadden de collega's datzelfde thema uitgekozen voor een kortfilm, om te lachen, onder ons. Ik heb me er in ware Hollywoodstijl op toegelegd! Toen Olivier me dit album voorstelde, volgens een Franco-Belgische traditie die niet in dezelfde lijn ligt als mijn eerdere comicachtergrond, heb ik niet lang getwijfeld: je eerste volwaardige album maken voor een serie die al goed loopt en die op poten werd gezet door een tekenaar die ik waardeer, was een waar cadeau."