Alle bijdragen van Minck Oosterveer aan de rubriek De Commentator bundelen we op deze pagina.

Klik verder naar de volgende onderwerpen:
23/10/2010 The Unknown, het grote comicavontuur van Minck Oosterveer, is uit in een Nederlandse vertaling. Verschillende fases van het artwork voor de covers en de slipcase zijn gelukkig bewaard gebleven. En het is hier te bewonderen met een woordje uitleg!

 
23/10
 
 
Minck Oosterveer:
"The making of the Dutch Unknown"
In de Verenigde Staten is het heel normaal dat verschillende tekenaars aan dezelfde series werken en dat de covers door andere tekenaars zijn getekend dan de tekenaar die de interiors (het binnenwerk, zeg maar de gehele strip zelf) deed, zelfs als die tekenaar de medeauteur is. Dat geldt zowel voor de maandelijkse deeltjes als voor de trade paperbacks (TPB, softcovers) en de hardcovers waarin de maandelijkse deeltjes achteraf als één verhaal in gebundeld worden.

 
TPB-COVERS VAN ERIK JONES

Dat is ook het geval met The Unknown en het vervolg The Unknown: The Devil Made Flesh, twee miniseries die ik op tekst van de Amerikaanse schrijver Mark Waid tekende voor uitgeverij BOOM! Studios in Los Angeles. Beide verhalen verschenen als miniserie in vier maandelijkse delen in 2009 en 2010 en werden (deel 1) / worden (deel 2) daarna gebundeld in TPB en HC. Meerdere tekenaars werkten aan de covers, inclusief ik, maar de belangrijkste coverartiest was Erik Jones.

Toen uitgeverij Don Lawrence Collection, kortweg DLC, besloot met een Nederlandse vertaling te komen in de vorm van twee HC-bundels besloot men ook dat de covers gedaan moesten worden door dezelfde tekenaar en medeauteur van de boeken... door mij dus.
Rechthebbende uitgever BOOM! Studios en schrijver Mark Waid hadden hier totaal geen probleem mee zolang ze maar op de hoogte werden gehouden van de ontwikkelingen... die echter niet helemaal vloeiend van start gingen.

 
THUMB COVERONTWERP NEDERLANDSE BUNDEL DEEL 1

Ervaring heeft me geleerd dat uitgevers meestal direct akkoord gaan met de eerste grove opzet voor de coverillustratie (thumb), dus zodra ik een idee had voor deel 1 schetste ik die snel en mailde die naar Mark Waid, BOOM! en DLC. Het toonde een door een hersentumor geplaagde hoofdfiguur Catherine Allingham die vertwijfeld naar haar hoofd grijpt met daarboven de duistere blik van haar steeds weer terugkerende hallucinatie: de demonische figuur die door Mark Waid Mister Wail was gedoopt.

Als verwacht kwamen van BOOM! en Mark Waid een onmiddellijke goedkeuring, maar DLC had grote moeite met de vertwijfelde blik van de hoofdfiguur en was bang dat het uiteindelijke resultaat de hoofdfiguur een te lelijk uiterlijk zou geven. In eerste instantie protesteerde ik behoorlijk omdat er vanuit Amerika onmiddellijk toestemming was gekomen en Mark Waid jarenlang voor zowel DC als Marvel, de twee grootste Amerikaanse comicuitgeverijen, als editor artwork voor interiors en covers had beoordeeld

 
TWEEDE REEKS THUMBS COVERONTWERPEN NEDERLANDSE BUNDEL DEEL 1


Uiteindelijk gaf ik toch toe en leverde een nieuwe serie thumbs voor beide delen. Zowel Mark als DLC werden het onmiddellijk met mij eens over twee ervan, beiden met klauwen in de hoofdrol. Voor deel 1 werd dat één hoofdfiguur Cate (in het Nederlands Kate) die bedreigd wordt door zoals Mark hem noemde: "An Asian Golem with six inch nails for fingernails" en voor deel 2 duivelin Adriana met de geklauwde handen van de demonen die in dit deel voorkomen, hangend in een membraam zoals een spin in haar web hangt.

 
POTLOODTEKENINGEN NEDERLANDSE COVERS EN SLIPCASE 
LIJNTEKENINGEN NEDERLANDSE COVERS EN SLIPCASE
Uiteindelijk een heel goede keuze omdat er een eenheid ontstond tussen de twee verschillende covers. Een gelukkige situatie ook omdat besloten werd de beide delen aan te bieden als één geheel in een box/slipcase. De eenheid werd nog groter door het uiterlijk van de boeken op de achterkant te laten domineren door het character-ontwerp van Catherine Allingham (Kate Allingham in de Nederlandse versie) en de slipcase te voorzien van een compleet leger van Allinghams geklauwde, getentakelde en geslagtande hallucinatiemonsters die haar bedreigen.

 
COVERS ZOMBIE TALES EN THE UNKNOWN DOOR MINCK OOSTERVEER

Voor de inkleuring werd gekozen voor de Amerikaanse inkleurder Andrew Dalhouse met wie ik mijn Amerikaanse debut maakte met een cover voor Zombie Tales en die ook de enige The Unknown-cover inkleurde die ik voor de Amerikaanse comicdeeltjes maakte. Ook zijn inkleuring versterkte de eenheid van beide delen en de box.

 
DEFINITIEVE COVERS NEDERLANDSE BUNDELS EN SLIPCASE

Om eerlijk te zijn vind ik de Nederlandse uitgave nog mooier geworden dan de toch al schitterende Amerikaanse hardcoveruitgave."

Alle coverfases deel 1 geanimeerd:Alle coverfases deel 2 geanimeerd:Alle fases slipcase geanimeerd:
(klik op de afbeelding voor een grotere versie)Bezoek ook www.minckoosterveer.com