Alle bijdragen van Michiel van de Vijver aan de rubriek De Commentator bundelen we op deze pagina.

Klik verder naar de volgende onderwerpen:
06/09/2014 Michiel van de Vijver over Geheim Agent G. Ruwel
 
Michiel van de Vijver over
Geheim Agent G. Ruwel
06/09
TOP
Strips voor jonge ogen
"Ik weet nog dat ik vroeger op de basisschool best moeite had met lezen. Ik kon de concentratie lastig vasthouden. Die lappen tekst waren erg uitdagend. En vaak niet heel belonend als je ze was doorgeworsteld. Strips waren aantrekkelijker, je kon sneller bladzijden lezen en het zag er mooi uit. Maar het probleem was de tekst: die was vaak te moeilijk om te lezen. En dan snapte je het alsnog niet. De teksten hielden geen rekening met de jonge leeftijd van de lezer.

Mijn collega Gerben Valkema en ik vinden het vreemd dat er nu nog steeds, net als toen wij zelf in de schoolbanken leerden lezen, heel weinig aan strips op de markt is voor deze doelgroep. Met onze reeks Kijk en Lees (start in 2012) brengen we daar wat verandering in. Wij maken nu dus de boekjes die wij zelf vroeger in de kast hadden willen hebben staan. Strips op leesniveau, voor elk niveau een boekje. We begonnen twee jaar geleden met stripboeken voor lezers in het eerste en tweede leerjaar (met de serie Kik en de serie Joep). Nu hebben we drie nieuwe boeken voor lezers het derde leerjaar — of zoals wij zeggen: groep 5.


Beste geheim agent van de monsterwereld
De strips van Kijk en Lees zijn bundelingen van korte grappige verhalen. De drie nieuwe boekjes gaan over het wel en wee van de beste geheim agent van de monsterwereld, Geheim agent G. Ruwel. Het idee voor de strip kreeg ik enkele jaren geleden toen ik gevraagd werd om een strip te maken voor het tijdschrift van Dolfje Weerwolfje.

Het idee is simpel. Wat als monsters bestaan, maar dat wij mensen daar niets vanaf weten? Dit wordt namelijk angstvallig stilgehouden door de monsters zelf. Zodat ze lekker hun gang kunnen blijven gaan, zonder pottenkijkers. Een conspiracy theory voor de allerkleinsten. De redactie vond het idee leuk en zo is de strip geboren.

De strip begon met in elke aflevering een monster die verborgen gehouden moest worden voor de mensen. Geheim agent G. Ruwel loste het klusje altijd met verve op. Ondertussen is de focus iets meer verschoven naar de karakters die een beetje botsen in plaats van het werk van een geheim agent die toevallig monster is. Maar je kunt genoeg te weten komen over de monsterwereld, en ook meteen van de huis-tuin-en-keuken problemen bij G. Ruwel thuis.

Speciaal voor de boeken heb ik nieuwe verhalen gemaakt. Het stramien van de afleveringen die ik maak voor Dolfje Weerwolfje Tijdschrift (elke keer twee pagina's) is leuk, maar soms heb ik zin om meer te vertellen. Dat kon ik mooi doen met deze boeken. In elk boek zit minimaal één langer verhaal opgenomen waar ik wat meer kan laten zien van de karaktertjes en de monsterwereld. Erg leuk om te doen. Het smaakt wel naar meer, maar voorlopig ben ik even aan het bijkomen van drie boeken in één keer uit te brengen."

Meer info: www.kijkenlees.nl