Alle bijdragen van Merho aan de rubriek De Commentator bundelen we op deze pagina.

Klik verder naar de volgende onderwerpen:
28/08/2010 Zoals de traditie het verlangt, vragen we aan de tekenaar die een nieuwe hoofding voor onze website verzorgt naar een verantwoording voor zijn illustratie. Van Merho kregen we ineens een uiteenzetting over hoe Fanny stripbabe werd.

 
28/08
 
 
Merho: "Hoe Fanny stripbabe werd"
Begin jaren 1980, ik woonde nog in Schoten, stond er een jonge knaap in korte broek aan mijn deur. Hij kwam me interviewen voor Clumzy, zijn zelfgemaakte fanzine. Samen met een vriend fietste hij helemaal van Lier tot bij mij thuis. Deze jongeman heette Alain Grootaers. De latere hoofdredacteur van P-Magazine had toen al een fascinatie voor het maken van bladen.

Eind jaren 1990 liep ik Alain tegen het lijf op een receptie. We raakten in gesprek. Of we niet eens iets met Fanny konden doen in P? We gingen samen lunchen en daar ontstond het idee van een babekalender, met mijn meisje in sexy poses. Omdat ik niets achter haar rug doe (ik zou niet durven), heb ik het idee diplomatisch aangekaart. Fanny zag het meteen zitten, zolang het maar om functioneel naakt ging. Met 'functioneel' bedoelde ze dat ze er een flinke zakcent aan wou verdienen. Uit de kleren gaan om kleren te kopen. Standaard Uitgeverij maakte geen bezwaar, dus de kalender zou er komen.

Een paar weken later, ik was op fietsvakantie in Zeeland, hoor ik in het VRT-nieuws dat Alain Grootaers werd ontslagen. Mijn eerste gedachte: daar gaat mijn kalender! En inderdaad, het project verdween in de ijskast.

Het idee bleef echter door mijn hoofd spelen. Toen mijn uitgever op zoek was naar een originele premium bij een album, kwam de kalender weer ter sprake. En het licht werd op groen gezet. Ondertussen werkte Dirk Stallaert mee aan de strip. Dus vader had alle tijd om sexy meisjes te tekenen. 'Enkel en alleen voor mijn werk', loog ik tegen mijn vrouw. We lieten een bericht lekken naar de pers en een eerste afbeelding verscheen als teaser in de krant.

Bovenstaand artikel verscheen in De Gazet van Antwerpen.

Meteen daarop kreeg ik telefoon van ene Michaël Lescroart, redacteur bij P. Waarom we die kalender niet aan zijn blad hadden aangeboden? Dat was echt iets voor hen. Dat vond ik ook en ik vertelde hem de hele voorgeschiedenis. Michaël wilde er hoedanook iets rond doen. Fanny zou bij de release haar eerste, tevens exclusieve interview geven aan P-Magazine. Tijdens een zomerse namiddag, op een terras in Koksijde, bij huisgemaakte garnaalkroketten en overgoten met veel streekbieren, zetten we samen het interview in mekaar. Lol!!! Toen kwam Michaël met een idee, dat ik zelf nooit had durven voorstellen. Waarom zetten we Fanny niet op de cover?

Voor één keer geen vrouw van vlees en bloed maar een virtuele babe vooraan op de P. Een risico. Zouden de hoofdzakelijk mannelijke kopers dit pikken? De hele redactie was voor. Alleen de toenmalige hoofdredacteur, een Nederlander die de populariteit van Fanny niet kon inschatten, maakte voorbehoud. Uiteindelijk ging hij overstag en volgde hij zijn redactie. Het nummer scoorde zo goed dat mijn diva ondertussen al drie keer de cover van P haalde. Michaël Lescroart, ondertussen zelf hoofdredacteur, publiceert nu af en toe een verhaal van De Kiekeboes in P en staat altijd open voor acties met Fanny.

En sindsdien doet mijn populaire meisje wel eens meer een getekende fotoshoot. Zoals nu voor De Stripspeciaalzaak. Haar geestelijke vader vind het prettig werk. En voor Fanny is het oké. Zolang het maar functioneel blijft..."

De drie P-covers met Fanny op de cover vind je hierboven op een rij. Bij het nevenstaande nummer van 28 augustus 2007 stak een grote poster met een strategisch krablaagje op Fanny's borsten naar aanleiding van het afsluiten van de tiende badpakkenspecial. Slechts vijftig exemplaren van de poster toonden na het wegkrabben Fanny's blote borsten. Alle anderen kregen twee krabben te zien als een soort bikini. Er hoorde ook een interviewtje bij met de geliefde stripheldin.

In het nummer met Véronique Leysen (de vertolkster van Fanny in het toneelstuk Baas vboven Baas naar de gelijknamige Kiekeboe-strip) op de cover stond een gemeenschappelijke fotoshoot waarbij Véronique en Fanny dezelfde outfits droegen. Een dubbelgesprek verluchtigde de foto's. Er had ook nog onderstaand stripje bijgemoeten, maar wellicht uit plaatsgebrek bleef dat enkel voorbehouden voor abonnees op de nieuwsbrief van P-Magazine.


Bezoek ook www.dekiekeboes.be waar Merho praktisch wekelijks iets schrijft voor deze blog.