Alle bijdragen van Marlon Teunissen aan de rubriek De Commentator bundelen we op deze pagina.

Klik verder naar de volgende onderwerpen:
27/06/2015 Marlon Teunissen over Heartland Stories: Robocity
 
Marlon Teunissen over Heartland Stories: Robocity
27/06
TOP
Heartland Stories: Robocity
In juni verscheen bij Dark Dragon Books het werkelijke albumdebuut van de Nederlandse Marlon Teunissen: Heartland Stories: Robocity. We vroegen Marlon om de ontstaansgeschiedenis eens uit de doeken te doen en een algemene voorstelling te maken van het verhaal en de tekeningen. Ze blikt ook vooruit...

Het ontstaan van de strip

"Ik ben al enkele jaren bezig met het maken van strips en het staan op beurzen. Ik maakte zeer veel manga's en doujinshiboekjes (doujinshi zijn smallpress/amateurmangaboekjes), maar door mijn studies kreeg ik het helaas zo druk dat ik enkele jaren niet echt meer toekwam aan het maken van strips. Tijdens mijn studie op mijn stage in Japan (ik studeerde dus Japans), begon ik te fantaseren over een nieuwe wereld met nieuwe eigen personages die ieder hun eigen verhaal hadden, maar die evengoed aan elkaar gelinkt waren. Ik bleef dat uitbreiden en laten groeien. Nadat ik was afgestudeerd, wilde ik dolgraag weer op beurzen staan en een strip maken om te verkopen, maar ik had helaas nog niet echt iets. Ik besloot dus een verhaaltje te maken dat zich in die wereld afspeelde die ik had bedacht en tijdens mijn studie in mijn hoofd had gecreëerd."


Strips2Go
Kleur en Strips2Go
"Om na lange tijd weer een stripverhaal te creëren, wilde ik geen groot episch verhaal maken want ik wist dat het te hoog gegrepen zou zijn en er een te grote kans was dat ik die nooit af zou maken. Ik koos het allereerste personage dat ik had bedacht uit die wereld die was ontstaan in mijn hoofd tijdens mijn stage, namelijk Sophia. Ik besloot voor haar een klein verhaal te schrijven wat dus Robocity werd. Oorspronkelijk was het ook de bedoeling dat Robocity een kort verhaaltje van zo'n 30 pagina's zou worden in zwart-wit. Dat kon ik makkelijk laten drukken en op conventies verkopen. Ook was het oorspronkelijk bedoeld als webcomic.

Toen ik al enkele pagina's van de strip online had gezet, werd ik benaderd door iemand van het blad Strips2Go, met de vraag of ik interesse had om een strip in hun blad te laten publiceren, en ik koos toen natuurlijk voor Robocity. Hun voorwaarde was wel dat het Nederlands en in kleur moest zijn. Dat was best even wennen want ik was tot dan toe gewend om al mijn strips in zwart-wit te maken wat ook de mangatraditie is. Ook moest ik voor het eerst binnen een bepaalde tijd een minimum aantal pagina's afkrijgen voor een blad. Dat vond ik best leerzaam."

Links: de oorspronkelijke zwart-witversie, rechts de versie in kleur.

Heartland Stories: Robocity

Waarom Heartland stories?
"Zoals ik al eerder zei: ik had al lang geen strips meer gemaakt. Nadat ik was afgestudeerd, twijfelde ik of ik zo snel een lang verhaal of serie aan zou kunnen. Ook ben ik iemand die zich niet echt jarenlang op één verhaal of op dezelfde personages kan concentreren zonder verveeld te raken, dus heb ik een stripserie bedacht waarin ik verschillende verhalen met ieder een ander personage erin kon maken terwijl alles zich wel in dezelfde wereld kon afspelen. De verhalen kunnen zich in die wereld met elkaar kruisen. Om Robocity en ook de eventuele, toekomstige verhalen toch bij elkaar te laten horen, had ik niettemin een overkoepelende titel nodig. Deze werd Heartland Stories. Heartland is eigenlijk het continent waar de verhalen zich afspelen, vandaar."


Het verhaal
"Na lang denken over een geschikt verhaal voor mijn hoofdpersonage Sophia viel mij eindelijk het idee binnen voor Robocity. Ik heb trouwens bijna geen woord opgeschreven van het verhaal. Wanneer ik verhalen voor strips ga opschrijven, dan maak ik die ook nooit af. Ik bewaar alles in mijn hoofd en schets meteen alles uit op papier of op de computer. Daarna kijk ik alle pagina's na en pas ik aan waar nodig om het verhaal goed te laten lopen. Het belangrijkste was ook dat ik plezier beleefde aan het maken van deze strip. Ik maakte het vooral voor mijzelf en als anderen het toevallig ook leuk vinden, dan was dat een extraatje."


Heartland Stories: Robocity

Digitaal
"Ik besloot deze strip geheel digitaal te realiseren. Ik had namelijk mijn eerste Wacom Cintiq (een digitaal tekentablet) gekocht en had net een aantal programma's op mijn computer gezet die wel geschikt waren voor lijntekeningen. Ik had ook geen zin in al dat papier en gummen doet altijd pijn aan mijn pols. Ook als je een fout maakt, vooral bij het inkten, kan je dat moeilijker herstellen dan wanneer je digitaal inkt. Ik had ook het gevoel dat digitaal werken mij sneller afging dan met de hand. Dat wil trouwens niet zeggen dat ik nooit meer een traditioneel getekende strip zal maken, maar voor Heartland Stories zal ik zeker ook voor eventuele, toekomstige boekjes digitaal werken.

Voor Robocity heb ik verschillende programma's door elkaar gebruikt. Voor elk aspect bij het creëren van mijn strip, zoals de lijntekeningen, het inkleuren, tekst, enzovoort, heb ik een apart programma gebruikt. De personages, omgevingen en voertuigen teken ik meestal zonder er te veel over na te denken of voorstudies te maken. Vooral met de robots tekende ik steeds het eerste het beste wat in mij opkwam. Bij de voertuigen en omgevingen deed ik iets meer mijn best om te zoeken naar inspiratie en wat er kon werken en wat niet. Die zijn niet echt mijn specialiteit, daar had ik dus iets meer moeite mee. Het hoofdpersonage Sophia had ik ook al zeer snel en makkelijk ontworpen. Ze is zoals je haar nu in de strip kan zien."


Inspiratie
Mijn inspiratie lag natuurlijk bij steampunk, maar ik wilde toch wel graag een wat minder stereotype steampunkwereld hebben dan die typische sepia/bruingekleurde steampunkstrips en -illustraties die zich altijd weer in Victoriaans Engeland lijken af te spelen. Ik liet mij vooral inspireren voor de art en sfeer van games die een meestal wat Japanse en apartere visie op steampunk hebben (zoals Professor Layton, Resonance of Fate, Final Fantasy, Machinarium, Syberia) en door films en anime als The City of Lost Children, Laputa, Howl's Moving Castle, Robot Carnival,... Of je mijn strip 100% steampunk kan noemen, weet ik niet zeker, maar het heeft in ieder geval invloeden daarvan. De rest is mijn eigen visie en fantasie."


Heartland Stories: Robocity


Dark Dragon Books
"Strips2Go hield helaas op na drie nummers en ik zat met een halve strip die al geheel was ingekleurd en voor de rest was afgewerkt. Ik had geen zin om weer alles om te zetten naar zwart-wit. Ik vond het zonde om al het werk dat ik in het inkleuren had gestoken weer ongedaan te maken. Ik besloot daarom een gok te wagen en Dark Dragon Books te contacteren. De reden dat ik voor hen koos, was dat Dark Dragon Books tot nu toe de enige Nederlandse uitgeverij is die ook boekjes uitgeeft van tachtig pagina's of meer op een kleiner formaat van goede kwaliteit. Ik vond hen dus zeer geschikt om mijn strip uit te laten geven. Ik wilde mijn strip niet op de traditionele Europese manier uitgeven, dus op een groot A4-formaat van 48 pagina's, want ik wilde het nog wel dicht bij de traditionele manga houden."


Toekomst van de serie
"Ik heb al wel een idee voor een volgend verhaal, maar ik kan daar helaas nog niet te veel over vertellen. Wel heb je grote kans om Sophia en Max weer terug te zien. Misschien wel op een andere manier, bijvoorbeeld in een ander soort rol dan je zou verwachten."