Alle bijdragen van Lük Bey aan de rubriek De Commentator bundelen we op deze pagina.

Klik verder naar de volgende onderwerpen:
05/07/2014 Lük Bey over Grenzen 1
 
Lük Bey over Grenzen 1
05/07
TOP
"Met Grenzen wilde ik een strip maken zoals ik ze zelf graag lees: een ouderwets avonturenverhaal in een semirealistische tekenstijl, ingewikkeld en een tikkeltje vergezocht, maar toch geloofwaardig. Ik koos ervoor om de actie in de vroege jaren 1980 te plaatsen, om zo een historisch avontuur te vertellen in een boeiend tijdperk dat nog relatief vers in het geheugen ligt. Hoewel er dus al auto's en computers zijn, is het allemaal nog redelijk retro — in tegenstelling tot een spionageverhaal dat zich in het heden zou afspelen. In 1984 moesten spionnen al eens op zoek naar een telefooncel.

Een nachtkijker anno 1984, met dank aan James Bond.

In 2010 ben ik beginnen werken aan deel 1, De Wraakengel. (Dat er een deel twee komt, staat nu al vast aangezien het cijfer 1 prominent op de cover staat.) Om allerlei redenen, maar vooral omdat het werk vaak lange tijd stillag, heeft het enkele jaren geduurd vooraleer het af was.

Het idee voor het verhaal dateert al van 2006, tijdens een verblijf op Malta.

Ik ben zelf een verwoed reiziger, en verhuis met de regelmaat van de klok (minstens één maal per jaar) naar verre oorden. Dat komt het werkritme niet ten goede, maar het realisme des te meer: in dit verhaal wordt er ook flink wat afgereisd. Documentatie voor decors zoeken is dus vaak eenvoudig, en beperkt zich tot buiten wat foto's nemen. Aan De Wraakengel is in vier verschillende landen gewerkt: Bulgarije, Kenia, België en Portugal. De eerste helft van het tweede album is intussen ook al getekend, in Sicilië.

Decors worden samengesteld uit eigen foto's en documentatie afkomstig van het internet of uit films.

Op het risico af voor een jaren 1980-nostalgicus versleten te worden, nog even vermelden dat ook de totstandkoming van een pagina vintage is: grijs potlood op papier, inkten op hetzelfde blad.

Van scenario tot tekening: een pagina uit het tweede album, dat als werktitel Praagse Winter heeft. (klik op de afbeelding voor een grotere versie)

Pas daarna worden de pagina's ingescand, want de inkleuring gebeurt wél op z'n eenentwintigste-eeuws met de computer. De inkleuring wordt verzorgd door Johan De Rue, die het strak hield. De trukendoos van de computer (shading en andere fluo-effecten) blijft dus grotendeels ongeopend, ten voordele van een meer klassieke inkleuring.

Van tekening tot afgewerkte prent. En nee, dit is geen sluikreclame voor een Gentse stripwinkel!

Voor meer achtergrondinformatie, potloodtekeningen (ook van deel twee) en een voorpublicatie van de eerste twee pagina's: surf naar www.fb.com/lukbey. Uw likes en uw opmerkingen zijn welkom!"